Geçtiğimiz günlerde Hatay’da düzenlenmek istenen “Ortadoğu’ya ve Suriye’ye Emperyalist Müdahaleye Son Mitingi” yasaklanmış buna rağmen 1500 kişilik topluluk kitlesel basın açıklaması ile fiili bir miting düzenlemişti.

 

26 Şubat Pazar günü de Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) tarafından Genel Başkan Alper Taş’ın da katılacağı Suriye’ye emperyalist müdahaleye hayır mitingi düzenlenecekti. Ancak Suriye’de demokrasi olmadığı iddiasıyla uluslararası girişimlerde bulunan Türkiye bu mitingi de yasakladı. Bu durumda yine basın açıklamasıyla fiili bir miting gerçekleştirilmesi bekleniyor.

 

ESAD POSTERİ OLMAYACAK

Hatay’da, ÖDP Genel Başkanı Alper Taşın da katılacağı “Suriye’ye emperyalist müdahaleye hayır” toplantısı 26 Şubat Pazar günü saat 14'te Uğur Mumcu alanında yapılacak.

 

Hatay ÖDP Yöneticilerinden Naime Turunç, kitlesel basın toplantısında sadece parti bayraklarının taşınacağını belirterek "bizim bu etkinliğimizde Esad posterleri kesinlikle taşınmayacaktır" dedi. Turunç, "Emperyalistler Suriye’de içerden müdahale ederek iç savaşı geliştirdiler. Şimdi de barış gücü ve insani müdahale adı altında askeri operasyon planı devreye sokulmaya çalışılıyor. Suriye’ye müdahale İran’a müdahalenin önünü açacak ve bölgesel bir savaşın da tetikçisi olacaktır. Dini-mezhepsel ayrışma ve çatışmanın yoğunlaştırıldığı Ortadoğu böylesi bir savaşın içinde kan gölüne dönecektir. AKP de bu süreçte aktif tutum adı altında işbirlikçi politikalarla Suriye’ye her türlü müdahalenin içinde yer alacağını ilan etmiştir. Nato’nun füze kalkanı radar sistemini Kürecik'te kuran AKP iktidarı Türkiye’yi bölgesel savaşın içerisine doğru sürüklemektedir. İşte bunun için herkesi emperyalist müdahaleye hayır yürüyüşünde buluşmaya çağırıyoruz“ dedi.

 

Hatırlanacağı gibi 19 Şubat’ta düzenlenen ve 1500 kişiden fazla insanın katıldığı eylemde küçük bir grubun Esad posteri taşıması bahane edilerek miting hakkında spekülatif haber ve yorumlar yapılmıştı.

 

MERSİN’DE MÜDAHALE

Mersin'de Suriye'nin emperyalist güçler tarafından işgal edilmek istendiği gerekçesiyle yürüyüş yapmak isteyen Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) üyesi bir gruba polis müdahale etti.

 

Öğle saatinde ÖDP İl binası önünde toplanan bir grup partili, 'Emperyalist işgale hayır, küresel katil ABD Ortadoğu'dan defol' yazılı pankart açarak, Suriye için Atatürk Caddesi üzerindeki Büyükşehir Belediyesi önüne yürümek istedi. ÖDP Genel Başkan Yardımcısı Önder İşleyen, Kesk Genel Sekreteri İsmail Hakkı Tombul, Eğitim-Sen Genel Başkanı Ünsal Yıldız ve Kesk Yürütme Kurulu Üyesi Ali Kılıç'ın da yer aldığı grubu uyaran Mersin İl Emniyet Müdürlüğü yetkilileri, yapılmak istenen yürüyüşün Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası'na aykırı olduğunu ve izin vermeyeceklerini belirttiler. Partililerin, sloganlar atarak yürüyüşte ısrar etmeleri üzerine kısa süreli arbede yaşandı. Arbede sırasında sivil polis gruba biber gazı sıkarak müdahale ederken, partililer de ellerindeki bayraklarla polise vurmaya çalıştı. Parti yetkilileri ve emniyet yetkililerinin araya girmesiyle arbede büyümeden önlendi.

 

Bu sırada, ÖDP binasının bulunduğu sokağın İstiklal Caddesi çıkışı çevik kuvvet ekipleri ve polis panzeri ile kapatılırken, partililer de bekleyişe geçti. ÖDP Genel Başkan Yardımcısı Önder İşleyen ve diğer parti yetkilileri de emniyet yetkilileri ile uzun süre görüşme yaparak yürümekte ısrarlı olduklarını ifade ettiler. Sokağın İstiklal Caddesi çıkışına kadar yürüyen ÖDP'liler, çevik kuvvet ekiplerinin adeta etten duvar ördüğü caddeye çıkamadı. Yaklaşık yarım saatlik bekleyişin ardından gruba seslenen ÖDP Genel Başkan Yardımcısı İşleyen, Suriye'de emperyalist müdahaleye hayır demek için yarın Hatay'da bir miting düzenleyeceklerini, bugünkü Mersin yürüyüşünü de bu mitinge çağrı amacıyla yapmak istediklerini söyledi. "Kendilerini bu memleketin yeni padişahı zannedenler bizim önümüzü kesti" diyen İşleyen, "Bir siyasi partinin en demokratik hakkını yasaklayarak bizim sesimizi kısacaklarını zannediyorlar ama herkes bilsin ki devrimcilerin sesi barikatlarla kısılmadı, bundan sonra da kısamayacaklar" dedi.

 

İşleyen, asıl açıklamayı yarın Hatay'da yapacaklarını belirterek, partililerden ÖDP binasına dönmelerini istedi. Grup, bu çağrı üzerine parti binasına yöneldi. Bu esnada Mersin İl Emniyet Müdürü Arif Öksüz de olay yerine gelerek, emniyet yetkililerinden bilgi aldı.

 

ÖDP İL BAŞKANI GÖZ ALTINA ALINDI

Eylemin ardından ÖDP Mersin İl Başkanı Oktay Canpolat ve Yenişehir İlçe Yöneticisi Sezai Korkmaz sokaktan göz altına alındı. Şu anda emniyette tutuluyorlar. Gözaltındaki Sezai Korkmaz ve Oktay Canpolat'ın ilerleyen saatlerde Savcılığa çıkarılması bekleniyor.