Soner Aydın / Demokrat Haber

Mersin'de Halkların Demokratik Kongresi (HDK) bileşenleri, Mayıs ayında yaşamını yitiren devrimci önderlerden Haki Karer, İbrahim Kaypakkaya ve Dörtler'i yürüyüşle andı.

Çok sayıda HDK bileşeni kurum ve STK temsilcisinin katıldığı yürüyüşte "Mayıs ayındaki şehitlerin direniş ruhuyla 7 Haziran'da zafere yürüyeceğiz" pankartı açıldı. Kitle sık sık "Şehit Namirin", "Devrim Şehitleri Ölümsüzdür" sloganlarıyla Özgür Çocuk Parkı'na kadar yürüdü.

Yürüyüşe, HDP Mersin İl Eşbaşkanları Didar Gönül Gül ve Selman Günbat, HDP Mersin milletvekili adayları Çilem Öz, Ali Tanrıverdi, Özlem Şen, Mahmut Karabulut da katıldı.

Yürüyüşün ardından açıklamayı okuyan Gülşen Kaya, "Mayıs şehitlerini anarken Dersim'de, Zilan'da, Sivas'ta, Maraş'ta, Reyhanlı, Gezi ve Kobanê'de katledilenlerin tarihsel isyanını kuşanıyor ve hesabını sormak için yeni demokrasi mücadelesini büyüteceğimizi haykırıyoruz" dedi.

Mayıs ayında yaşamını yitiren Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan, Haki Karer, Necmi Önen, Mahmut Zengin, Eşref Anyık ve Ferhat Kurtay'ın devrimci ve mücadeleci kimliklerine, faşizme inat Türk ve Kürt halklarının kardeşliğine olan inançlarına değinen Kaya, "Direniş tarihini hayatlarıyla yazan tüm devrim ve demokrasi şehitlerini, Mayıs ayı şehitleri şahsında bir kez daha anıyoruz. Onlar ki darağacında, işkencede, bedel ödeyerek mücadeleyi var eden koşulları yarattılar. Taş üstüne taş koyarak geleceğin önünü açtılar. Her biri özgürlüğe meşale oldular, geçmişi gelecek ile aydınlattılar" ifadelerini kullandı.

Basın açıklamasının ardından kitle alkış ve sloganlar eşliğinde anma etkinliğine son verdi.