Yeni kurulan Merkez Parti düzenlenen basın toplantısı ile kamuoyuna duyuruldu. Kurucu Genel Başkanı Prof. Dr. Abdurrahim Karslı "Biz aslında sadece AKP’nin değil, Türkiye’deki siyasetin alternatifi olmak istiyoruz" diyor.

Basın toplantısında konuşan Merkez Partisi Kurucu Genel Başkanı Prof. Dr. Abdurrahim Karslı, kuruluş amaçlarına ilişkin, "Harekatımızın esas amacı samimiyet. Ortak aklı üretmeye çalışacağız. Huzurlu bir faaliyette bulunacağız. Bundan sonra azarlanmayacak, kovulmayacaksınız. Bizim için hayat bir mektep olacak. Bu memlekette her şey olmak mümkün. Ama ahlaklı, hukukla yaşamak adeta mümkün değil. Ne olacağı hiç belli değil. İktidar  ve muhalefetin ülkemizin getirdiği bu karmaşadan, bu sıkıntıdan kurtarmak için, vatan, namus, adalet, din için birlik ve beraberliğimizi tesis etmek için tüm insanlarla birlikte bir hayat tanzimi için Merkez Partisi olarak vekalet istemek için bugün kuruluşumuzu gerçekleştirdik" diye konuştu.

Daha önce Fethullah Gülen Grubu’nun 'Hakka Hizmet' adıyla parti kuracağı ve partinin başına da Prof. Dr. Abdurrahim Karslı’nın geçeceği iddia edilmişti.

Prof. Dr. Abdurrahim Karslı bu iddialarla ilgili Sözcü gazetesinin sorularını yanıtlamış, bir parti kurma hazırlığında olduklarını doğrulamış, ancak 'Hakka Hizmet' ismini ilk kez haberlerde duyduğunu kendi partilerinin adının 'Merkez Parti' olacağını açıklamıştı. Prof. Dr. Abdurrahim Karslı Fethullah Gülen Cemaati ile de bir ilgilerinin olmadığını söylemişti.

İşte o röportaj:

Hakka Hizmet Partisi’nin başkanı olacağınız iddiası doğru mu?

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Usul Hukuku ve İcra İflas Hukuku Ana Bilim Dalı Başkanıyım. Son üç dört yıldır bir siyasi parti kurma hazırlığında olduğum doğru. Ama benim kurmak istediğim parti bir fikre bir cemaate mensup değil. Arkadaşlarımla birlikte kurmak istediğim parti, bütün bir Türkiye fotoğrafının içinde bulunduğu parti.

Partinin içinde AKP’den istifa edenler olacak mı?

Biz kurucular heyetine mevcut görev yapan vekillerden koymak istemiyoruz. Partide AKP’ye yakın ya da milletvekilliği yapmış isimler göreceksiniz. Camiamızda akademisyen, iş adamı, DSP’den,   MHP’den çok önemli isim var; Örneğin Ömer Haluk Pirimoğlu’yla çalışıyoruz. CHP’den sınıf arkadaşlarım var.

Kuracağınız Merkez Parti’nin yapısı nasıl olacak?

Milliyetçilik temeline din temeline dayalı, tarihe mal olmuş şahsiyetleri alet ederek bir parti kurmak istemiyoruz. Biz hukuka ve hakka dayalı milletin menfaatini esas alan ve hukuki kaideleri kullanan bir yapılanma istiyoruz. Türkiye’de cemaatler siyasetin içinde olmamalı. Cemaatin yeri, siyasetin yeri ayrıdır. Bu demek değil ki ben cemaatlere karşıyım.

Merkez Parti’den AKP’nin çekineceği öne sürüldü. Ne diyeceksiniz?

Korksunlar hem de çok korksunlar. 500 ilçe 50 il yönetimini görevden almışlar. Tüm bu isimler Merkez Parti’ye gelecek. Biz aslında sadece AKP’nin değil, Türkiye’deki siyasetin alternatifi olmak istiyoruz. Türkiye’de ahlak hukuk ve adalet temeline dayalı bir parti kurmak önemli değil bir inkılaba devrime ihtiyaç var.

Nasıl bir devrimden bahsediyorsunuz?

Devrim demek yenilemek demek. Türkiye’de ahlakın geldiği nokta ortada. Eğitimin ise sadece bakanlıkta ismi var. Dış politika ve hukuk da aynı. Türkiye’de yüzlerce kişi içeri giriyor, sonra tahliye ediliyor. Bir hükümet var, onlar içeri girerken de, çıkarken de puan topluyor. Böyle bir adalet, hukuk olur mu? Biz dağa kaçırılan çocukların getirilmesini HDP’ye, konsolosluktan kaçırılan vatandaşımızın getirilmesini IŞİD’e havale etmişiz!

AKP de aynı söylemlerle yola çıkmıştı…

Ben dinle yola çıkmadım. Ben dindarım evet. AKP ‘Yolsuzluğa, yoksulluğa karşıyız’ dediler. Yolsuzluk şimdi kural haline geldi. Hiçbir şey yapmadı desek insafsızlık olur. Ama AKP’de doğdu büyüdü, güçlendi, şu anda iflas ve ölüm noktasında.

Bu hale gelmesine neden olanlar arkadaşlarınız değil miydi?

Doğru. Kaç yıldır yapılan yanlışları söylüyorum. Önce kürsüde ders anlatırken söyledim. Sonra konferanslar verdim. Ama şunu gördüm herkes yanlışı kabul ediyor. Fakat ‘bu partiye alternatif yok’ diyorlardı. Türkiye çaresizlikten AKP’nin yanında. Bu söylem yıkılacak. Biz AKP’nin alternatifi yok diyenlerin de tüm siyasetin de alternatifi olacağız.

Fethullah Gülen Cemaati’ne yakın isimlerden biri olduğunuz söyleniyor…

Cemaatin içinde hiçbir zaman bulunmadım, yetişmedim. Erzurumluyum. Memleketimde milli değerler biraz daha ağırlıktadır. Ben düşünce olarak inançlı, milliyetçi ve muhafazakar değerlere sahip bir insanım. Ama cemaatin içinden ve mensubu bir insan değilim.

Cemaatle bir araya geldiniz mi?

Bütün cemaatlerle görüşürüm. Görüşmekten de imtina etmem. Bütün cemaat, dernek ve tarikatları tanırım. Böyle bir girişimde bulunmadan önce de herkesle istişare ettim. Sivil toplum örgütleriyle, toplumun önde gelenleriyle, eski siyasetçilerle konuştum.

Bu kişiler arasında Fethullah Gülen de var mı?

Hayır Fethullah Hoca ile görüşmedim. Gülen Cemaati’yle de gidip parti kuracağımla ilgili görüş almadım. Zaten iddialara konu olan Hakka Hizmet Partisi ismini haberlerden öğrendim. Ama ben o faaliyetin içinde yokum.

Cemaat ve AKP arasındaki savaş için düşünceniz nedir?

Bir hükümet, bir cemaatin devleti ele geçirmek istediğini iddia ediyorsa, bunu açığa çıkarması lazım. Kaç aydır Başbakan konuşuyor. Nerede delili? Ben kendimle ilgili bir iddia olsa kalkıp hakim ve savcıları değiştirmezdim. Polislere müdahale etmezdim. Çocuğumun elinden tutar ifade verirdim. Hukuku bitiren de hükümettir.

Not: Merkez Partisi Kurucuları

Kurucular Kurulu arasında eski ANAP'lı, MHP'li, DSP'li vekillerden İbrahim Özdemir, Uğur Aksöz, İrfan Demiralp, Hüsnü Yusuf Gökalp, Rıza Müftüoğlu, Aydın Tümen gibi isimler var.

Merkez Parti Kurucular Kurulu Üyeleri Tam Listesi

Prof. Dr. Abdurrahim KARSLI

Yaşar YAZICIOĞLU

Mahmut ERDİR

Aydın TÜMEN

Uğur AKSÖZ

İbrahim ÇEBİ

İrfan DEMİRALP

Erol TUTAL

Mustafa NAZİKOĞLU

Prof. Dr. İbrahim KELEŞ

Prof. Dr. Zehrettin ASLAN

Prof. Dr. M. İrfan SABAH

Prof. Dr. Mehmet ERSOY

Prof. Dr. Zühal ÖZKURT

Ömer Haluk PİRİMOĞLU

Ayşe Şeyda ALTINOK AÇIKOL

Mehmet Sefer GEÇİT

Meltem TEMURER

Handan BAKBAK

Hasan Hıfzı GÖNCÜ

Yasemen Mergen BAYER

Muzaffer ARSLAN

Mustafa DEMİRBAĞ

Mehmet DEMİREL

Burhan Savaş AĞUN

Merve SARUHAN

İbrahim TÜRKMEN

Miraç DEMİRBAŞ

Dr.Mehmet Emin DİNÇ

Mehmet ŞEN

Yaşar ASİLER

Hasan TAŞPINAR

Mahmut YALÇIN

ADI SOYADI ÜNVANI

Mustafa METİNDOĞAN

Şirin TÜRKMEN

Salih Ziya KUL

Alican ALPTEKİN

Enver HOROZOĞLU

Mehmet Erkan YOLCUOĞLU

Ali EMEKLİ

Yalçın KAYA

Celal ODABAŞ

Hasan MACİT

Ahmet ÜNAL

Mehmet OĞUZ

Ahmet DAYANIR

Mehmet BAHAR

İlker YILDIRIM

Şakir ÖNEM

Süleyman Çağlar GÜDENLER

Metin HACIMUSTAFAOĞLU

Cemil GÜNGÖRMEZ

Rıfat YÜZBAŞIOĞLU

Necati GÜLLÜLÜ

Hale Esin ERTEKİN

Hasan TİRYAKİOĞLU

Yılmaz SEZER

Hasan BAYRAMOĞLU

Zekai KISA

Harun GÖKHAN

Metin TOLUN

Mehmet ÇİÇEK

Lokman AKBAŞ

Nebi ONAR

Ayhan KESKİN

Hüseyin HASKAN

Murat BATUR

Merkez Yürütme Kurulu – Asil Üyeler

Yaşar YAZICIOĞLU

Ömer Haluk PİRİMOĞLU

İbrahim ÇEBİ

Uğur AKSÖZ

Hasan MACİT

İrfan DEMİRALP

Aydın TÜMEN

Metin HACIMUSTAFAOĞLU

Yaşar ASİLER

 Erol TUTAL

İbrahim KELEŞ

M.İrfan SABAH

Mustafa DEMİRBAĞ

Enver HOROZOĞLU

Ayşe Şeyda AÇIKKOL ALTINOK

Cemil GÜNGÖRMEZ

Mahmut ERDİR

Mustafa NAZİKOĞLU

Necati GÜLLÜLÜ

Murat BATUR

Zühal ÖZKURT

Salih Ziya KUL

Yasemen MERGEN BAYER

Mehmet OĞUZ

Celal ODABAŞ

Mahmut YALÇIN

Muzaffer ARSLAN

İsmail Hakkı EKŞİ

İbrahim TÜRKMEN

Hasan TAŞPINAR

Haluk DADAŞ

Süleyman KAPTAN

Soner DEMİREL

Yılmaz SEZER

İbrahim EFENDİOĞLU

Hüsnü DÖĞER

Zafer BAŞKAYA

Miraç DEMİRBAŞ

Alican ALPTEKİN

Eşref AYGÜN

Ahmet ÜNAL

Zehrettin ASLAN

Mehmet Sefer GEÇİT

Dr. Mehmet Emin DİNÇ

Şerafettin ÜSTÜNKOL

Fikri KARABULUT

İsmail DAĞCI

Cengiz ALPASLAN

Mehmet KAYA

Ali EMEKLİ