Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Varşova'da bir araya geldi.

Görüşmede Almanya-Türkiye ilişkilerinin yanı sıra göç, terörle mücadele gibi konuların ele alındığı bildirildi.

NATO Zirvesi için Varşova'da bulunan Merkel ve Erdoğan, en son altı hafta önce İstanbul'da görüşmüştü.

Merkel ile Erdoğan’ın görüşmesinde, Alman politikacıların İncirlik Üssü'nü ziyaret hakkı konusunda bir uzlaşı sağlanamadığı kaydedildi.

Merkel, “Bu anlaşmazlıklar bir görüşmeyle giderilemez. Ancak konuşmuş olmamızın da önemli olduğuna inanıyorum” dedi.

İkili ilişkiler, Alman Meclisi'nin Ermeni Soykırım tasarısını kabul etmesi nedeniyle kötüleşmişti.

Alman Meclisi, 1915 yılında Osmanlı İmparatorluğu döneminde yaşanan olayları soykırım olarak nitelendirmişti.

SOYKIRIM GERİLİMİ SONRASI İLK ÜST DÜZEY GÖRÜŞME

Türkiye Cumhurbaşkanlığı üst düzey yetkilisi Erdoğan-Merkel görüşmesi ile ilgili bilgi verdi. NATO konularının etraflı bir şekilde ele alındığına vurgu yapan Türk yetkili, Türkiye-AB anlaşmasının ulaştığı noktadan duyulan memnuniyetin ifade edildiğini aktardı.

Merkel’in mülteci akınında sağlanan gerilemeyi ciddi bir başarı olarak tanımlayarak bundan duyduğu memnuniyeti aktardığını söyleyen Cumhurbaşkanlığı yetkilisi, “İki lider bunun devam ettirilmesi konusunda mutabık olduklarını beyan ettiler. Merkel bu süreçte Türkiye’nin üstlendiği yükten dolayı teşekkürlerini ifade etti” diye konuştu.

Federal Meclisin soykırım kararının da gündeme geldiğini aktaran Cumhurbaşkanlığı yetkilisi şunları kaydetti:

“Ermeni tasarısı yine gündeme geldi. Biz bu konudaki hayal kırıklığımızı ve rahatsızlığımızı Sayın Merkel’a ilettik. Sayın Şansölye de bu kararın Türk-Alman ikili ilişkilerine gölge düşürmemesi için gerekli hassasiyeti göstereceklerini, kararlılıkları olduğunu ifade ettiler. Tabi bununla ilgili ne tür adım atacakları kendilerinin takdiri göreceğiz.”

Erdoğan’ın ayrıca Almanya’nın EURO 2016'dan elenmesinden ötürü Merkel’e üzüntülerini aktardığı belirtildi. Cumhurbaşkanlığı yetkilisi Erdoğan’ın, "İyi bir maç oldu ama Fransa kazandı, artık pazar günü hep birlikte göreceğiz" değerlendirmesinde bulunduğunu aktardı.

Bu arada Erdoğan Merkel dışında çok sayıda ikili görüşme gerçekleştirdi. ABD Başkanı Obama ile ayaküstü sohbet eden Erdoğan Ukrayna, Finlandiya, Bosna Hersek, Azerbaycan, İngiltere liderleriyle ikili görüşmelerde bulundu. Erdoğan ayrıca Kanada, Bulgaristan, İtalya, Fransa ve Litvanya başkanlarıyla da ayaküstü sohbet etti.

TÜRKİYE’NİN RUSYA TUTUMU

Rusya’nın bölgenin önemli bir ülkesi olduğuna vurgu yapan üst düzey cumhurbaşkanlığı yetkilisi Türkiye’nin küresel terörle beraber ortaya çıkan güvenlik tehditlerine cevap verebilmek için Rusya ile diyalog ve caydırıcılığı eşzamanlı yürütme yaklaşımını benimsediğini aktardı. Yetkili, “Rusya’nın terörle mücadeleye angaje edilmesi konusunda bir görüş birliği içerisindeyiz. Bu genel olarak ittifak içerisinde kabul edilmiş bir bakış açısı” diye konuştu.

(Kaynak: Deutsche Welle )