HDP’nin Mersin’de yapacağı mitingle aynı güne denk getirilen ve Mersin’le Adana’da eş zamanlı gerçekleşen bombalı saldırılar, seçim güvenliği tartışılırken Türkiye’nin gündemine düştü. HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, iktidarın söylemlerinin saldırıların cezasız kalmasında etkili olduğu görüşünde.

Ocak ayından bu yana, Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde seçim büroları ve stantları saldırıya uğrayan HDP’ye yönelik 18 Mayıs’ta gerçekleşen bombalı saldırılar, şiddetin bambaşka bir boyuta ulaştığının işaretleriydi. Sabah saatlerinde, Adana ve Mersin’deki HDP seçim bürolarında 10 dakika arayla patlayan bombalar can kaybına neden olmazken, iki patlamada toplam 6 kişi yaralandı. Bu haberin yazıldığı 20 Mayıs’a kadar, saldırı şüphesiyle gözaltına alınan yok. 

Agos’a konuşan Hukuk Komisyonu’nun başkanı ve HDP Adana milletvekili adayı Meral Danış Beştaş, daha önce düzenlenen saldırılarda da cezasızlık politikasının silah olarak kullanıldığını belirtiyor: “Gerek bu seçim dönemi, gerekse daha önceden partimize yönelik hakaret, tehdit ve fiili saldırılarla ilgili yaptığımız suç duyuruları, sonuçsuz kalıyor. İktidarın söylemleri ve hakaretleri de cezasızlık meselesinde temel bir yerde duruyor. Adana ve Mersin’deki bombalı saldırılardan önce genel merkezimiz kurşunlandı, polisler Eş Genel Başkanımız Selahattin Demirtaş’ın evine gitti. Bütün bu olup bitene rağmen soruşturma açılmıyor ya da göstermelik bir şekilde açılıyor. Öte yandan, ‘tweet’ attığı ya da konuştuğu iddiasıyla insanlar ‘Cumhurbaşkanı’na hakaret’ten tutuklanabiliyorlar.”

‘KAYITLAR VERİLMİYOR’   

Saldırının üzerinden üç gün geçmesine rağmen gözaltı olmamasını eleştiren Danış, gazetelerde çıkan “Saldırganın eşkâli belirlendi” ve “Adana ve Mersin saldırılarının failleri aynı kişi” şeklindeki haberlerin de sızdırıldığı görüşünde; “Elimizdeki veriler şunlar: Parça tesirli, zaman ayarlı bir bomba patlatıldı. Bir kişi getirip bizim binadaki çalışana vermiş ve Mısır Çarşısı’ndan getirdiğini söylemiş. Bu bilgiler ve patlamanın saati kesin. Onun dışında hiçbir resmî açıklama, gözaltı ya da kimlik tespiti yok. Şu ana kadar deliller karartılmış da olabilir. En önemlisi de kamera kayıtları bize verilmiyor. Hâlbuki, kamera kayıtlarında saat belli olduğu için, inceleme kısa sürede neticelendirebilir. Kuru kınama mesajları, ‘Tim kurduk, inceleniyor’ açıklamaları, durumun vahametine denk değil. Burada seçim güvenliğini ortadan kaldırmaya ve bizi öldürmeye yönelik bir saldırı var. Failleri ve faillerin arkasındaki güçleri çıkartma iradesini ve yaklaşımını hükümette görmüyoruz.”

‘KINAMA YETMEZ’   

Bombalı saldırıların ardından iktidar partisi de dahil olmak üzere CHP ve MHP’den provokasyonu kınama mesajları gelmiş, patlamanın olduğu gün Mersin’de düzenlenen eylemde konuşan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da “Provokasyonlara vereceğimiz tek cevap barıştır” ifadelerini kullanmıştı.

Meral Danış da parti olarak sağduyu çağrısını yinelediklerini hatırlatarak, seçmenlerinin ve Türkiye’nin gerildiğini, yine de seçim çalışmalarını kararlılıkla devam ettirdiklerini söylüyor.

Danış’ın, partilerin kınama mesajlarıyla ilgili yorumuysa şöyle: “Önemli buluyoruz. Dayanışma duygularını önemsiyoruz. Ama iktidar partisi açısından kınama yetmez, gereğini yapmaları gerekiyor. Sorumluluk, icra gücüne sahip olan iktidar partisindedir; dolayısıyla muhatabımız da icranın başında olanlardır.”

(AGOS / Gözde Kazaz)