HDP’li Meral Danış Beştaş, ‘güvenlik’ gerekçesiyle Eskişehir’e nakledilen Cemal Temizöz davası için ‘adalet’ çağrısında bulundu.

1990’lı yıllarda gerçekleşen ‘faili meçhul’  cinayetleri hatırlatan Beştaş, “Bu cinayetleri aklayanlar, katilleri ve çeteleri aklamakla kalmayıp, bu cinayetlere ortak olacaktır” dedi.

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, 5 Kasım 2015 Perşembe günü Eskişehir 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek olan, kamuoyunda Cizre Jitem Davası olarak bilinen Albay Cemal Temizöz ve diğer sanıklar hakkındaki dava ile ilgili yazılı bir açıklama yayınladı.

1993-1995 yılları arasında 21 yurttaşın öldürülmesiyle ilgili açılan davanın, 5 yılı aşkın süre sonunda ‘güvenlik’ gerekçesi ile Eskişehir iline nakledilmesi ile ilgili olarak kaygılarını ifade eden Beştaş, “Nakledilen her dava nakille beraber beraatle bitmektedir. “Güvenlik sebebiyle” dosyaların olay yerinden, kurbanların ailelerinden ve tanıklardan kaçırılması, aslında sanıkları “aklama” nakilleridir” dedi.

Beştaş, “Cemal Temizöz davası, her türlü cinayete bulaşmış, insanlığa karşı suç işleyen ve katliamlar yapan JİTEM’in de bu sanıklar şahsında yargılandığı bir davadır. Dolayısıyla bu davada çıkacak karar, devletin bu dosya nezdinde kurduğu suç örgütlerinin aklanıp aklanmayacağı, yine hukuk düzleminde toplum önünde bu örgütlerle gerçek anlamda hesaplaşılıp hesaplaşılmayacağının örneği olacaktır” diyerek demokratik kamuoyuna davaya destek olma çağrısında bulundu.

Meral Danış Beştaş imzasıyla yapılan yazılı açıklamanın tamamı şöyle:

Kamuoyunda “Cizre Jitem Davası” olarak bilinen 1993-1995 yılları arasında 21 yurttaşımızın öldürülmesi nedeniyle yargılanan Albay Cemal Temizöz ve diğer sanıklar hakkındaki davanın karar duruşması 5 Kasım 2015 Perşembe günü, davanın nakledildiği Eskişehir 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecektir. 2009 yılında Diyarbakır Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlayan yargılama devam ederken, dava 5 yılı aşkın süre sonra somut hiçbir gerekçe olmaksızın Eskişehir iline nakledilmiştir.

Dosyanın son duruşmasında savcı, "suç işlemek amacıyla teşekkül oluşturma ve bu teşekküle üye olma, adam öldürmeye azmettirme ve adam öldürme" suçlarından yargılanmakta olan sanıkların her biri için ayrı ayrı beraat talep etmiştir. 1990’lı yıllarda devlet eliyle gerçekleşen binlerce cinayete rağmen bir elin parmaklarını geçemeyecek kadar az sayıda olan bu davalar bilindiği üzere tek tek beraat kararlarıyla sonuçlanmaktadır.

Yargılamalar gerçek birer yargılama olarak yürütülmemektedir. Başından beri takip ettiğimiz bu davalarda dile getirdiğimiz kaygılarımız doğrulanmaktadır. Nakledilen her dava nakille beraber beraatle bitmektedir. “Güvenlik sebebiyle” dosyaların olay yerinden, kurbanların ailelerinden ve tanıklardan kaçırılması, aslında sanıkları “aklama” nakilleridir. Bu şekilde yargılamalar fiilen bitirilmekte ve benzer dosyalarda verilen kararlarla toplumsal vicdan ve adalet yok edilmektedir.

Cemal Temizöz davası, her türlü cinayete bulaşmış, insanlığa karşı suç işleyen ve katliamlar yapan JİTEM’in de bu sanıklar şahsında yargılandığı bir davadır. Dolayısıyla bu davada çıkacak karar, devletin bu dosya nezdinde kurduğu suç örgütlerinin aklanıp aklanmayacağı, yine hukuk düzleminde toplum önünde bu örgütlerle gerçek anlamda hesaplaşılıp hesaplaşılmayacağının örneği olacaktır. Yine aynı örgüt tarafından işlenen binlerce cinayetin aklanıp aklanmayacağının da devletçe “açık beyanı” olacaktır. Bu yüzden bir kez daha adalet çağrımızı yineliyoruz. Bu cinayetleri aklayanlar, katilleri ve çeteleri aklamakla kalmayıp, bu cinayetlere ortak olacaktır.

Kurbanların aileleri ve toplumsal barış adına takip ettiğimiz JİTEM-TEMİZÖZ davası ve diğer davalarda adalet mücadelesinde taraf olmaya devam edeceğiz. Kaygılarımızı ve adalet talebimizi yargılama makamlarına, destek ve taraf olma çağrımızı demokratik kamuoyuna tekrar duyuruyoruz.

Duruşma Tarihi :              5 Kasım 2015, Perşembe

Saat:                                   09:30

Yer:                                     Eskişehir 2. Ağır Ceza Mahkemesi

(Demokrat Haber)