Dün Taksim’de yapılan Hocalı katliamının anmasında ırkçı sloganların ve konuşmaların öne çıkması tepki çekmişti. Demokrat tavırlarıyla bilinen Has Parti İstanbul İl Başkanı Mehmet Bekaroğlu ve partililerin de mitinge katıldığı haberleri çıkınca sosyal medyadan kendilerine tepkiler oluştu.

 

‘Katılmamak daha hayırlıymış, kin, nefret, ayrımcılık kokan kötü bir gösteriydi’ diyen Mehmet Bekaroğlu twitter üzerinden konuya açıklık getirdi:

 

Bu saate kadar ilgilenemedim, kıyamet kopmuş. Taksim'deki Hocalı katliamını kınama mitingine katılmamızla ilgili.

 

Evet, bugün partili bir grup arkadaşla beraber Taksim'e çıktım. Hocalı katliamını kınamaktı amacımız.

 

Gerçekten 1992'de bir katliam yapılmıştı; Hocalı'da bir kısmı çocuk olan 612 Azeri katledilmişti ve dünya bu katliamla ilgilenmemişti.

 

Bu katliamı kınamak gerekirdi. Ama bugün Taksim'de Hocalı katliamı kınanmadı, tam tersine ırkçı-nefret içeren bir gösteri yapıldı.

 

Bunu tahmin ediyordum, ama Taksim'e çıkmak zorundaydım. Çünkü önceden "Hrant mitingine gider ama Hocalı mitingine gitmezsin" dendi"

 

Nitekim Taksim'e çıktım. Çıkar çıkmaz da manzarayı gördüm; miting henüz başlamamıştı ama ırkçı ayrımcı nefret içeren sloganlar atılıyordu.

 

O nedenle 10 dk sonra meydandan ayrıldım. Ayrılırken de Radikal gazetesine demeç verdi.

 

Mitingin bir devlet organizasyonu olduğu, nefret saçtığı ve ırkçılık yaptığını belirttim. Durum budur.

 

Ben kendimi her fırsatta belli eden bir insanım; bana kimse ırkçı diyemez, aynı şekilde kimse beni insan hakları konusunda eleştiremez.

 

Ben mazlumun ve zalimin kimliğine bakmam. Zalime zulmettiği için karşı çıkarım, mazlumun da kimliğine bakmadan yanında dururum.

 

Hocalı katliamını da, Dersim katliamını da, 1915 katliamını da, Hrant Dink'in Ermeni olduğu için öldürülmesini de kınıyorum.

 

Katılmamak daha hayırlıymış, kim nefret, ayrımcılık kokan kötü bir gösteriydi.

 

Türk olmak niçin bir başka millet aşağılamak üzerinden tarif edilsin ki?

 

Geçen yıl Çorum olaylarının anmasındaydım.

 

Hocalı'da katliam yapılmıştır; yapanları kınıyorum. Tüm katliamlar ırkçı nefretten doğar.

 

Bugün Taksim'de ırkçı nefreti gördüğüm için meydanı terk ettim.

 

Çok belliydi ki bu miting bir devlet organizasyonuydu. AKP çok büyük bir yanlışa imza attı; bu nefretin büyütülmesi tehlikeli.

 

2015 sendromu böyle yanlışlıklarla önlenemez. Yapılacak iş bu değil, tam tersi 1915'i hakkaniyetli bir şekilde konuşmaktır.

 

Dostlar, dünyanın ve insanlığın başına gelen en büyük bela ırkçılıktır; tüm katliamlar ırkçılık nedeniyle yapılmıştır.

 

Bu insanlık acılarını hep birlikte kınamalıyız, ayrım yapmadan. Bir katliamı kınarken başka birisine davetiye çıkarmamalıyız.

 

DEMOKRAT HABER / Mehmet Göcekli