İstanbul Üniversitesi İktisat Politikaları’nda öğretim görevlisi Mehmet Altan, AK Parti'nin hali hazırdaki politikalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Altan, hükümetin savaş politikasına ve bunun için ayırdığı bütçeye dikkati çekerek, yaşananları Osmanlı yıkılış dönemine benzetti.

DİHA'da yer alan Altan’ın değerlendirmelerinden öne çıkan bazı başlıklar şöyle:

OSMANLI İMPARATORLUĞU BENZETMESİ

"Yüz yıl önce, Osmanlı İmparatorluğu denen bir imparatorluk vardı. O imparatorluk da aynı şekilde çağın gelişimine uygun, sosyal konuları olumlu formüllerle aşabilecek beceriye sahip olamadığı için, sorunları şiddet yoluyla bastırmaya çalıştı. Sonunda bu kırılmalar nedeniyle buharlaştı.

SAVAŞ BÜTÇESİ

“Bu ülkenin kendi gencecik insanlarını yok etmesi, umudunu yok etmesi, hikayesini yok etmesi, bütçesel olarak devleti de yok etmek demektir. Yani bütçeden büyük bir pay güvenlik için harcıyor gibi görünüyor. Güneydoğu'daki savaşın maliyeti zaten ateş çemberi. Ülke 'Milli güvenlik' devletine dönüştü tekrardan. Bunun sadece bütçe üzerindeki payı olmasıyla ifade etmek yetmez. Türkiye güvenini, geleceğini kaybediyor.

SEÇİM VE BAŞKANLIK

AKP erken seçime gitmeyi, CHP'den oy almayı ve MHP'nin milliyetçi oylarından yararlanarak seçimi kazanıp başkanlığın yolunu açmayı hedefliyor.

MİLLİYETÇİLİK

“Türkiye bir şekilde dönülmesi zor bir yerde. Bir kere önce medya baskısı var. Olup bitenden Türkiye haberdar olmuyor. Dünya konjonktürü içinde Kürt siyasetinde PYD öne çıkıyor. PKK ile PYD arasında çıkabilecek yeni bir tablonun bile analizini yapamıyor. Bir de milliyetçiliği o kadar yükseltiyorlar ki insanların öldüğünü unutuyor toplum.

"Bir adamın kendi ihtirası için 80 milyona baskı yapabileceğini düşünmesi, sonuç alacağını düşünmesi, bir çıkmazdır. Türkiye bunu taşıyamaz. 2016'nın sonu değişik bir Türkiye olacaktır. Türkiye nasıl olsa düze çıkacak ama bunun faturası çok ağır olacak. Dilerim insanlarımız ölmeden düze çıkacak bir yol buluruz."