1 Kasım seçimleri nedeniyle tatile giren TBMM, kesin sonuçların Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu kanallarında ilanını takip eden 5'inci gün saat 15.00'te toplanacak.

7 Haziran’da yapılan seçimin ardından Genel Kurul ilk toplantısını 23 Haziran 2015 Salı günü yaptı. 7 Haziran seçimlerinden sonra toplanan Meclis Genel Kurulu’nda 10 toplantı gerçekleşti. 5 ayda yaklaşık 33 saat çalışan Meclis’in en kısa çalışma mesaisi 2 dakika, en uzun mesaisi ise 9 saat 42 dakika sürdü.

MECLİS İKİ KEZ OLAĞANÜSTÜ TOPLANDI

Meclis Suruç katliamı sonrasında yaşanan çatışmalı süreçle ilgili 29 Temmuz 2015 Çarşamba günü ve Irak ve Suriye tezkeresini görüşmek üzere 3 Eylül 2015 Perşembe günü olağanüstü toplandı.

TBMM’nin seçim tatili bitiyor… Meclis 2 Ekim 2015 Cuma gününden başlayarak bugün yapılan 26'ncı dönem milletvekili genel seçimine ilişkin kesin sonuçların Yüksek Seçim Kurulunca, Türkiye Radyo ve Televizyon kanallarında ilanını takip eden beşinci gün saat 15.00'te toplanmak üzere tatile girmişti.

Meclis Genel Kurulu Türkiye Büyük Millet Meclisinin 26'ncı Dönem milletvekili genel seçimine ilişkin kesin sonuçların Yüksek Seçim Kurulunca Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu kanallarında ilanını takip eden 5'inci gün saat 15.00'te toplanacak.

EN YAŞLI MİLLETVEKİLİ, GEÇİCİ BAŞKANLIK GÖREVİNİ YAPACAK

Yasama döneminin birinci birleşiminin ilk oturumundan başlayarak Başkan seçilinceye kadar, en yaşlı milletvekili, Geçici Başkanlık görevini yapacak.

İLK ÖNCE VEKİLLER YEMİN EDECEK

Bu birleşimde, önce milletvekillerinin andiçme töreni yapılacak.

Daha sonra Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı için seçim yapılacak.  Başkan seçimi gizli oyla yapılacak. İlk iki oylamada üye tamsayısının 2/3’ünün (367), üçüncü oylamada üye tamsayısının salt çoğunluğunun oyu (276) aranacak. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılacak. Dördüncü oylamada en çok oy alan üye Başkan seçilecek

YEMİN TÖRENİNDEN SONRA MECLİS BAŞKANLIĞI İÇİN SEÇİM YAPILACAK

And içme töreninden sonra Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı için seçim yapılacak.

Başkan seçimi gizli oyla yapılacak. İlk iki oylamada üye tamsayısının 2/3’ünün (367), üçüncü oylamada üye tamsayısının salt çoğunluğunun oyu (276) aranacak. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılacak. Dördüncü oylamada en çok oy alan üye Başkan seçilecek.

MECLİS BAŞKANININ 3. TURDA SEÇİLMESİ BEKLENİYOR

İlk iki turda 367 oyu aranacağı için Meclis Başkanı’nın 276 oyunun aranacağı üçüncü oylamada seçileceği ifade ediliyor.

Kulislerden sızan bilgiye göre AKP’nin, Meclis Başkanı İsmet Yılmaz’ı tekrar aday göstermesi bekleniyor.

HÜKÜMET PROGRAMININ OKUNMASI

Cumhurbaşkanınca atanmakla kurulmuş bulunan Bakanlar Kurulunun programı, kuruluş tarihinden itibaren en geç bir hafta içinde Başbakan veya bir bakan tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde okunacak.

Yeni Bakanlar Kurulu kurulduğu sırada Türkiye Büyük Millet Meclisi toplantı halinde değilse, Başkanlıkça derhal toplantıya çağrılacak.

HÜKÜMET PROGRAMININ GÖRÜŞÜLMESİ; GÖREVE BAŞLARKEN GÜVENOYU

Bakanlar Kurulu programının Genel Kurul’da okunmasından itibaren iki tam gün geçtikten sonra, program üzerinde görüşme açılacak.

Görüşmelerin bitiminden bir tam gün geçtikten sonra güven oylamasına başvurulacak. Güven oylaması açık oyla genel hükümlere göre yapılacak.

GÜVENOYU İÇİN 276 OYU ARANACAK

Başkanlık, ikiyüzyetmişaltı milletvekili güvensizlik oyu kullandığı takdirde, Bakanlar Kuruluna güvensizlik oyu verildiğini, aksi halde Bakanlar Kurulunun güvenoyu aldığını bildirecek.

Resmi olmayan sonuçlara göre AKP 316 vekil çıkardı. Bu sonuçlara göre AKP’nin kuracağı hükümetin güvenoyu sorunu bulunmuyor. (Evrensel)