TBMM'nin bugünkü oturumunda Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı görüşülürken, BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan kürsüye çıkarak konuşma yaptı.

 

Altan Tan, tasarıda yer alan düzenlemelerin intibak olmadığını, kısmi bir iyileştirmeden öteye geçemediğini savundu. Hocalı ve Saraybosna'daki katliamların aynı vicdanla kınanması gerektiğini belirten Tan, şu ifadeleri kullandı:

 

"Hiçbir şekilde ırkçılığın bataklığına saplanmamız lazım. İskilipli Atıf Hoca ile ilgili bir iki cümle söylemek istiyorum. Dün çok şanssız bir konuşma oldu burada. Bir arkadaşımız rahmetli İskilipli Atıf Hoca'yı İngiliz ajanlığıyla ve vatan hainliğiyle suçlamaya kalktı. Bunu esefle kınıyorum. İskilipli Atıf Hoca, mazlum ve mağdur bir Müslümandır. Kemalist diktatörlüğün katlettiği on binlerce insandan sadece biridir. Onun da anısı önünde rahmetle eğiliyorum, Allah'tan rahmet diliyorum. Kemalist diktatörlüğün bir huyu var; öldürüyor, asıyor, işkence kuruyor ve ondan sonra da 'İngiliz ajanı' diyor. İngilizler, bir kurşun atmadan İstanbul'dan çıktılar ve Ankara hükümetine İstanbul'u teslim ettiler. İngilizler ile ne yaptınız, siz bunları anlatın. Şeyh Said için yapılanları söylüyordunuz. Bu memlekette mağdur ve mazlumlara hiçbir şekilde hakarete izin vermeyeceğiz. Ne Şeyh Said ne de İskilipli Atıf Hoca hakkında. Gönüllüyseniz bir komisyon kuralım, İstiklal Mahkemesi zabıtlarına bakalım."

 

DİĞER PARTİLER TEPKİ GÖSTERDİ

BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan'ın bu sözlerine AK Parti, CHP ve MHP büyük tepki gösterdi. Milletvekilleri, Meclis Başkanı'ndan Tan'ın sözlerini geri almasını istedi. Bunun üzerine kürsüye çıkan Altan Tan şöyle konuştu:

 

"54 yaşındayım ve 41 senedir bu siyasi faaliyetlerin içindeyim. 13- 14 yaşımdan beri ağzımdan çıkanları kulaklarım duyuyor. Söylediğimin lafın arkasındayım. Bu lafta hiç kimsenin şahsına yönelik bir hakaret yoktur. Hiçbir Cumhurbaşkanı'nın ve hiçbir Başbakan'ın şansına bir hakaret yok. O dönemle ilgili bir siyasi tespitte bulundum. Bu tespit bana aittir. Katılabilirsiniz ya da katılamazsınız. Ama kastettiğiniz şahıslar ile ilgili hiçbir kimseye bir hakaretim yok. Siyasi değerlendirmemin de arkasındayım."

 

'PKK KONTENJANINDAN MİLLETVEKİLİ'

Kürsüyü çıkan CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, Altan Tan'ın sözlerine itibar etmemek gerektiğini iddia etti. İnce şöyle devam etti:

 

"Altan Tan, Diyarbakır'da çıkan kemiklerle ilgili Meclis'te basın açıklaması yaptı. Ama şimdi Adli Tıp Raporu'na göre 100 yıllık kemiklermiş bunlar. Ve yarısı hayvan kemiği. Bu ülkede Kemalist diktatörlük yoktur ama, bir terörist diktatörlüğü var. PKK kontenjanından milletvekili gelip Atatürk'ün Meclisi'nde hakaret edemezsin. Haddini bileceksin. Böyle bir şey yok. Kimsin sen. Atatürk'ün Meclisi'nde bunu konuşacaksın. Önce Tahran'a, Bağdat'a, Şam'a, Kahire'ye bakacaksın, ondan sonra Ankara'ya bakacaksın. Burada Cumhuriyet düşmanlarının işbirliği mi olacak? Burada Cumhuriyet düşmanları işbirliği yapamaz. Herkes burada haddini bilecek. Atatürk bu Meclis'i kurmasaydı siz milletvekili mi olurdunuz? İngilizlerin gölgesinde sığır çobanı olurduk hepimiz. Bir insan bunu nasıl yapabilir. Birinci Melis'teki milletvekillerinin kemikleri sızlar. Bu kurucu iradeye, Atalarımıza ve Cumhuriyet'in kurucularına çok büyük saygısızlık. Bu Meclis bu lafı geri aldırmazsa bu Meclis'e yazıklar olsun."

 

TAN'A UYARI CEZASI

Meclis Başkanlığı tartışmaların tekrarlanması üzerine oturuma 10 dakika ara verdi. Meclis Başkanlığı ayrıca sarf ettiği sözlerinden dolayı Tan'a uyarı cezası verdi.