Meclis'te yapılan yemin törenine katılmayarak Diyarbakır'da toplanan BDP'nin desteklediği Bağımsız milletvekilleri, ''Grup toplantılarımızı bundan sonra her hafta Diyarbakır'da gerçekleştireceğiz. Parlamentoya gitmeme tutumumuzu da çözüm olanakları ortaya çıkıncaya kadar devam ettireceğiz'' dedi.

Bugün yapılacak yemin töreni ile birlikte gözlerin çevrildiği diğer bir taraf da Bağımsızlar. 36 milletvekilinin 6'sı için Meclis'e girememe durumuyla karşı karşıya kalan BDP destekli Bağımsızlar, Meclis'teki yemin törenini "boykot" edeceklerini açıkladıktan sonra, bundan sonraki yol haritasını belirlemek için Diyarbakır'da toplanıyor. Henüz başlamayan toplantı öncesi kulislere tam bir sessizlik hakim.

Diyarbakırlı işadamları ve STK'lar ise bir açıklama yaparak, sorunun çözümüne katkıda bulunmak için Ankara'ya gideceklerini açıkladı. Milletin iradesine saygı gösterilmesi gerektiği belirtilen açıklamada, konunun muhatabı iktidarın olaya el atması yönünde irade göstermesi gerektiği ifade edildi.

Dün de Diyarbakır'daki 133 STK'dan Bağımsızlar'a destek geldi.

KIŞANAK: "İLK GRUP TOPLANTIMIZI AMED'DE YAPTIK"

Daha sonra Bağımsızlar adına bir açıklama yapan Gültan Kışanak, "İlk grup toplantımızı Diyarbakır'da Amed'de yapıyoruz" dedi. ''Grup toplantılarımızı bundan sonra her hafta Diyarbakır'da gerçekleştireceğiz. Parlamentoya gitmeme tutumumuzu da çözüm olanakları ortaya çıkıncaya kadar devam ettireceğiz'' diyen Kışanak, şöyle devam etti:

"Bugün Emek, Özgürlük ve Demokrasi Bloğu'nun milletvekilleri olarak Diyarbakır'da, Amed'de ilk toplantımızı grup toplantısı sayılabilecek toplantımızı gerçekleştirdik.

Geçen dönem parlamentoda bizimle mücadele eden Muş Milletvekili Nuri Yaman'ın yaşamını yitirmesinin üzüntüsünü tüm halkımızla paylaşmak istiyoruz. Ailesine, yakınlarına, Kürt halkına ve tüm Türkiye halkına başsağlığı diliyoruz."

HATİP DİCLE’NİN MİLLETVEKİLLİĞİNİN DÜŞÜRÜLMESİ

"12 Haziran seçimleri Türkiye açısından tarihsel bir dönüm noktasında yapıldı. Basında yer alan haberlerden anlıyoruz ki gerçekten tarihsel bir süreç içerisindeyiz.

Türkiye'nin 85 yıllık tarihine acılarla isyanlarla bastırma hareketleriyle damgasını vuran Kürt sorununun barışçıl demokratik yöntemler ortaya çıktığı bir süreçteyiz. Bu süreçte biz de halkımızdan bu konuda destek bekliyoruz.

Her zaman bu tarihsel süreçte Kürt sorununu demokratik yöntemlerle çözmek, tüm farklı kimlikleri eşit yurttaşlık hukuku içerisinde yapabilme mücadelesini en aktif şekilde yürüteceğiz. Karşı karşıya bulunduğumuz durumu çözüm iradesine bir darbe olarak görüyoruz."

"TBMM’YE GİTMEYECEĞİZ, DİYARBAKIR'DA TOPLANACAĞIZ"

"Biz Kürt sorununu barışçıl yöntemler çözmek, demokratik özerkliği oluşturmak için halkımızdan yetki aldık. Grup toplantılarımız bundan sonra her hafta Diyarbakır'da gerçekleştirerek planlı bir mücadeleyi sürdüreceğiz.

Bu müdahaleyi kabul etmediğimizi göstermek için boykot kararımızı devam ettireceğiz. Çözüm getirilinceye kadar kararımızı sürdüreceğiz. Çözüm olanakları ortaya çıkana kadar TBMM'ye gitmeyeceğiz. Tutumumuzun doğru anlaşılmasını, doğru tartışılmasını istiyoruz.

"AK PARTİ HESAP VERMEK ZORUNDA KALIR"

"Biz demokratik bir anayasa süreci sakatlanmasın istiyoruz. Bu hukuksuzluk son bulsun istiyoruz. Çözümün adresi parlamentodur. Sorumluluk Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dadır. Bu sorumluluktan kaçmamalılar. Ortaya çıkan barış ihtimalini kaçırmak tarihsel sorumluluktur. Bu sorumluluktan kaçınırsa Ak Parti tüm Türkiye'ye hesap vermek zorunda kalır. Bu ülkede demokratik siyasetin önünde hangi engeller varsa tamamını kaldırmak üzere herkesi sorumluluğa davet ediyorum. Şu an Hatip Dicle'nin vekil olmasını engellediği söylenilen söylediği sözlerin hepsini hepimiz her gün söylüyoruz. Bu süreç siyasal krizlerin çözülmesi için bir fırsattır."

GAZETEPORT