radikal.com.tr'nin haberine göre, anadilde savunma hakkının 'temel kanun olarak görüşülmesi' oylamasında TBMM'de gerginlikler yaşandı. Gerginlik, MHP'li vekiller ile BDP'liler arasında çıktı. MHP ve CHP'nin usul itirazlarına rağmen AKP'nin önerisi kabul edildi.

Anadilde savunma hakkı kanun tasarısı TBMM'de “temel kanun” olarak görüşülecek. AKP, Danışma Kurulu toplanamadığı için Meclis'in çalışma takvimine ilişkin önerisini, TBMM Genel Kurulu gündemine grup önerisi olarak getirdi.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, AKP'nin, Ceza Muhakemesi Kanunu ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun'da Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı'nın, iki bölüm halinde temel kanun olarak görüşülmesini öneren grup önerisine karşı çıktı.

Vural, bu tasarının, temel kanun niteliğinde olmadığını savunarak, bunun, milletvekillerinin, grupların, maddeler üzerinde görüş ve düşüncelerini kısıtlayıcı bir davranış olduğunu belirtti. Vural, böyle bir önerinin işleme alınmamasını istedi.

AKP Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, grup önerisinin, TBMM İçtüzük çerçevesinde, hukuka uygun olduğunu ifade ederek, bundan önce daha az maddeli tasarıların, bütün partilerin oy birliğiyle Danışma Kurulu kararı şeklinde temel kanun olarak görüşüldüğünü söyledi.

CHP'Lİ GENÇ'DEN 'USUL' İTİRAZI

CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç ise AKP'nin, Meclis'in yasama yetkisinin elinden aldığını; 15 maddelik tasarının, temel kanun olamayacağını kaydetti. Genç, temel kanun olup olmadığını, Başkanlık Divanı'nın değerlendirmesi gerektiğini ifade etti.

Bu konuşmaların ardından MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, TBMM Başkanlığı'nın tavrına ilişkin usul tartışması açılmasını talep etti.

Aydın, başkanlığın tutumu üzerinde lehte yaptığı konuşmada, sadece AKP döneminde değil, daha önceki dönemlerde de temel kanun görüşmelerinin yapıldığını belirtti. Aydın, “Mevzuat açık, teamüller ortadayken, bir kural hukuka uygun şekilde uygulanabiliyorsa, bu kuralı aynı şekilde uygulamak lazım. İşinize geliyordu, tamam dediniz; bu tasarıyı geciktirmek için zaman kazanmak adına, Meclis'in zamanını boşa geçirmek adına bunu yapmaya gerek yok” diye konuştu.

TASARI, TÜRKİYE CUMHURİYETİ'NİN KURULUŞ HUKUKUNU DEĞİŞTİRİYOR İDDİASI

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, tasarının, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kuruluş hukukunu değiştirdiğini, 15 maddelik, bu kadar önemli bir tasarının temel kanun olamayacağını söyledi.

Şandır, “Bu tasarıyı milletin, parlamentonun gözünden kaçırmak için İçtüzüğü de zorlayarak temel kanun yapmanızın hiçbir mantığı yoktur” dedi.

Konuşmaların ardından Yakut, tasarının temel kanun kriterlerine uygun olduğunu, grup önerisinin işleme alınmasına dair tutumunda değişiklik olmadığını belirtti.

Daha sonra AKP'nin grup önerisinin görüşmelerine geçildi.

Konuşmalardan sonra grup önerisi oylanarak kabul edildi. Oylamadan sonra Ceza Muhakemesi Kanunu ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun'da Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı'nın görüşmelerine geçildi. TBMM Genel Kurulu, çalışma günleri dışında cuma ve cumartesi günleri de toplanacak.