Gezi Parkı olaylarındaki “palalı” saldırıların toplumda büyük yankı yaratması üzerine yasal düzenleme gündeme gelirken, TBMM’de Ak Parti, CHP, MHP ve BDP palayı silah tanımı kapsamına aldı.

TBMM İçişleri Komisyonu bünyesinde oluşturulan Silah Alt Komisyonu, Silah Kanun Tasarısı’na son şeklini verdi ve “palaya” ilişkin düzenlemeler yaptı. Önümüzdeki yasama yılında TBMM’de görüşülmesi beklenen tasarıda “pala” silah tanımı kapsamına alındı. Pala tanımı, “Namlusu sivri uçlu, tek ağırlı ve enli, kabzasından ortasına doğru genişleyen ve sonra ucuna doğru daralan, hafif kavisli, kalın kılıçları” şeklinde yapıldı.  Konuya ilişkin diğer düzenlemeler ise şöyle:

ÜRETİMİ YASAK

*  Pala ve benzeri kesici aletlerinde yer aldığı 4. kategoride yer alan silah ve malzemelerin izinsiz üretimi yasak olacak. Bu kategorideki silah ve malzemelerin üretimi, ihraç veya bir meslek ya da sanatın icrası amacıyla İçişleri Bakanlığı’nın uygun görüşü üzerine Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın iznine dayanarak gerçekleşecek.

* Armağan olarak verilenler hariç olmak üzere, 4. kategoride yer alan silah ve malzemelerin ithali yasak olacak. Sporda kullanılmak için veya bir meslek ve sanatın icrası için gerekli olanların ithali İçişleri Bakanlığı’nın iznine tabi olacak.

* Pala ve benzeri aletleri izinsiz üreten ve ithal eden kişilere 2 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 200 bin TL’ye kadar adli para cezası verilecek.

SATIŞ İZNİNİ VALİLİK VERECEK

* MSB, TSK, MİT, Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü, jandarma ve polisin ihtiyaçları için üretilenler hariç olmak üzere, 4. kategoride olan silah ve malzemelerin satışı yasak olacak. Sadece sporda kullanılmak veya bir meslek ve sanatın icrası için gerekli olanların satışı valiliklerce verilecek izne tabi olacak.

* Satışın kime yapıldığına ilişkin bilgiler, İçişleri Bakanlığı’nca kurulacak merkezi bir sisteme satıcı tarafından kaydedilecek.

* Pala ve benzeri silah ve malzemelerin basın veya yayın yoluyla ya da diğer yöntemlerle reklamı ve tanıtımı yapılamayacak.

* Pala ve benzeri silah ve malzemelerle parti mitinglerine, salon toplantılarına, okullara, öğrenci yurtlarına, gösteri ve yürüyüş yapılan yerlere, spor karşılaşma veya yarışmaların yapıldığı yerlere ve düğünlere girilemeyecek. Söz konusu silah ve malzemelerle bu yerlere girenlerin ayrıca suç oluşturması halinde 3 aydan 6 yıla kadar olan ceza yarı oranında arttırılacak. Böylece pala ile gösteri ve yürüyüşlere gidenler ayrıca suç oluşturması halinde 9 yıla kadar hapisle cezalandırılacak.

1 YILA KADAR HAPİS

* Pala ve benzeri silah ve malzemelerin izinsiz taşınması ve bulundurulması yasak olacak. Taşınması zorunlu ise yönetmelikle belirlenen izin ve usuller doğrultusunda kılıfla taşınabilecek.

* Palanın da içinde yer aldığı 4. kategori kapsamına giren silah veya malzemeleri kanuna uygun olarak verilen izne dayanmaksızın, satan, satın alan, taşıyan veya bulunduran kişi, 6 aydan 1 yıla kadar hapis ve 200 bin TL’ye kadar adli para cezası ile cezalandırılacak.  (Milliyet)