Haziran seçimiyle TBMM'ye giren 550 milletvekili bugün yemin ediyor. Tören devam ederken HDP'den 3 milletvekili yemin törenine katılamadı.

TBMM'de yemin töreni devam ediyor. En yaşlı üye sıfatıyla TBMM’nin ilk oturumunu yönetecek olan CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, açılış konuşmasını yaptı.

Baykal konuşmasında "Demokrasi kudret sahiplerinin lütfu değil mecburiyetidir" dedi. "Artık kutuplaşmanın şartları kalmamıştır" mesajıyla dikkat çeken Baykal, Gülen cemaatine de gönderme yaparak şunları söyledi: 

"Din ve inanç özgürlüğü demokratik bir toplumda doğal olarak din ve inanç örgütlenmelerinin ortaya çıkmasına yol açmaktadır. Ama bu durum din ve inanç örgütlerinin sıcak siyaset ve bürokrasi alanlarında mevzilenmeleri sonucunu doğurmamalıdır. Türkiye de yaşanan acı olaylar ve çevremizdeki savaşlar çatışmalar bizi bir kere daha laikliğin önemini keşfetmek durumunda bırakmıştır."

10 SAAT SÜRECEK

TBMM bürokrasisi, her bir milletvekilinin yaklaşık bir dakika yemin edeceklerini hesaplayarak, tüm yeminlerin tamamlanmasının yaklaşık 10 saat sürmesi bekleniyor. Buna göre, 15.00'te başlayan yemin töreninin, gece yarısı 01.00-02.00 gibi bitmesi bekleniyor.

Tören devam ederken HDP'den 3 milletvekili yemin törenine katılamadı.HDP'den yapılan açıklamada "Muş Milletvekilimiz Sayın Ahmet Yıldırım Kayınpederinin vefatı, Adana Milletvekilimiz Sayın Rıdvan Turan geçirdiği operasyon ve Bitlis Milletvekilimiz Sayın Mizgin Irgat, annesi ve kızkardeşinin geçirdiği trafik kazası dolayısıyla yemin törenine katılamayacaklar. Sayın Yıldırım’a başsağlığı, tedavi görmekte olan milletvekilimiz Sayın Turan ve Sayın Irgat’ın yakınlarına acil şifalar diliyoruz" ifadelerine yer verildi.