Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu 26. Dönem 15. Birleşimi Başkanvekili Akif Hamzaçebi başkanlığında toplandı. Genel Kurul’da katip üyelikleri Osmaniye Milletvekili Mücahit Durmuşoğlu ve Sakarya Milletvekili Zihni Açba yaptı. Gündeme geçmeden önce Hamzaçebi, 3 milletvekiline gündem dışı söz verdi.

 
Dünya Arapça Günü dolayısı ile söz isteyen Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mardin Milletvekili Mehmet Ali Aslan’a söz verildi. Aslan selamlamanın ardından konuşmasına Arapça devam etti. 

AKP'Lİ VEKİLLER MASALARA VURDU

AKP'li milletvekilleri masalara vurarak Aslan’a tepki gösterdi. Başkanvekili Akif Hamzaçebi, “Dünya Arapça Günü nedeniyle söz istediniz. İç tüzük uyarınca sizi konuşma konunuzla konuşmanız konusunda uyarıyorum.” dedi. Aslan, “Sayın Başkan, Türkiye’deki bütün dillerle selamlama yapıyorum. Dünya Arapça Günü olması nedeniyle Türkiye’deki bütün ana dillere selam ve saygının bir ifadesi olarak selamlama yapıyorum. Lütfen ana dillere salgılı olalım.” diye cevap verdi.



ANAYASAMIZA GÖRE RESMİ DİL TÜRKÇE'DİR

Aslan konuşmasına Arapça devam etmek istemesi üzerine Hamzaçebi, “Milletvekilleri lütfen. Sayın Aslan anayasamıza göre resmi dil Türkçedir. Ayrıca milletvekilleri anayasamızın 80. maddesine göre sadece seçildikleri bölgenin değil bütün Türkiye’nin milletvekilleridir. Ben konuşmanızı Meclis Başkanvekili olarak anlamak isterim. Milletvekillerinin ve bizi izleyen vatandaşların anlama ihtiyacı var herkesin anlaşacağı şekilde bir konuşma bekliyorum sizden.” şeklinde konuştu. 

Aslan, “Sizin ve AKP’nin müdahalesi ile 3 dakikam gitti.” dedi. Hamzaçebi, bunun üzerine süre ilavesi yapacağını aktardı. Kısa süreli tartışmanın ardından Aslan konuşmasına Türkçe olarak devam etti. (Cumhuriyet)