CHP, TBMM Genel Kurulu’nun olağanüstü toplanmasına ilişkin başvurusunu Meclis Başkanlığı’na sundu.

Grup Başkanvekilleri Engin Altay, Levent Gök ve Özgür Özel’in de yer aldığı toplam 116 imza bulunan başvuruda, Meclis’in 29 Temmuz 2015 Çarşamba günü olağanüstü toplanarak, CHP’nin yaşanan olaylarla ilgili Meclis Araştırma önergesinin görüşülmesi, Meclis Araştırması açılmasının kabul edilmesi durumunda ise komisyonun kurularak TBMM’nin tatil sürecinde de çalışmasına ilişkin kararların alınmasına kadar Genel Kurul’un çalışması istendi.

Meclis Başkanı İsmet Yılmaz, CHP’nin 29 Temmuz’da Meclis’in olağanüstü toplantı yapmasına yönelik çağrısını yarın parti gruplarına bildirecek.

Yılmaz, yarın Meclis’te bulunan 4 siyasi partinin grup başkanvekilleri ile görüşecek. Partilerarası uzlaşı sağlanırsa, görüşmenin “genel görüşme” çerçevesinde geçmesi de değerlendirilecek. CHP, Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasına ilişkin önergesini geri çekmezse, Genel Kurul’da son yaşanan olayların tüm ayrıntıları ile araştırılmasını öngören Araştırma Komisyonu Kurulması teklifi görüşülecek.

Genel Kurul’un çalışabilmesi için 184 vekilin Genel Kurul'da hazır bulunması gerekiyor. Bu durumda 131 milletvekiline sahip CHP diğer partilerden destek almak zorunda. Bu sayıya ulaşılırsa, TBMM Genel Kurulu'nda CHP’nin önergesi görüşülecek. Araştırma Komisyonu kurulması için  Genel Kurul’da basit çoğunluk aranacak. Kabul edilirse başta Suruç olayı olmak üzere son terör olaylarını araştırmak üzere komisyon kurulacak.

Olağanüstü toplantının gerçekleşmesi durumunda, hükümetin de düzenlenen son operasyonları hakkında milletvekillerini bilgilendirmesi öngörülüyor. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Olağanüstü toplantı talebine olumlu yaklaşıyoruz. Grup Başkanvekillerimiz de temas halinde. Muhtemelen çarşamba günü yapılacak ve biz de Meclisimizi son operasyonlarla ilgili bilgilendirme imkanı bulmuş olacağız" demişti.