AKP Grup Başkanvekili Doğan Kubat TBMM Genel Kurulu'nun bu hafta olağanüstü toplantıya çağrılmasının planlandığını söyledi.

Hürriyet'ten Aysel Alp'in haberine göre AKP , hem yeni bakanların yemini hem de süresi dolan Irak ve Suriye tezkerelerinin görüşülmesi için 3 Eylül Perşembe günü saat 13.00'te açılmak üzere Meclisi toplantıya çağıracak.

Genel Kurulda milletvekili olmayan sekiz bakan yemin edecek. Ardından da Türk Silahlı Kuvvetleri'nin gerektiği takdirde Sınır ötesi harekât ve müdahalede bulunmak üzere yabancı ülkelere gönderilmesi ve aynı amaçlar için yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye'de bulunmasını içeren Başbakanlık Tezkeresi görüşülecek. MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ve CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, Meclisin Perşembe günü toplanacağını belirttiler.

21 AĞUSTOS'TA MECLİSE GÖNDERİLDİ, HDP'NİN 'HAYIR İHTİMALİ' EKARTE EDİLDİ

Davutoğlu hükümeti, sınır ötesi operasyon tezkeresine ilişkin Bakanlar Kurulu imzasını 21 Ağustos'ta tamamlayarak Meclis Başkanlığına göndermişti. Böylece yeni tezkere, HDP'li isimlerin yer aldığı Geçici Hükümete bırakılmamış oldu.

Başbakan Davutoğlu imzasıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na gönderilen tezkere sınır ötesi operasyonlarda Suriye ve Irak'ı kapsıyor.

Hazırlanan tezkerede, ulusal güvenliğe yönelik riskler ve tehditlerin arttığı belirtilerek "Kuzey Irak'ta PKK varlığını sürdürmektedir. Suriye ve Irak'taki Terör örgütü sayısında artış olduğu gözlenmektedir" ifadesi kullanılmıştı.

Bu yılki tezkerede iki farklılık dikkat çekti. Geçen yıl Eylül sonunda imzaları tamamlanan tezkere, bu sene HDP'li hükümet ihtimalinde gündeme gelip yol kazasına uğramaması için bir ay önce hazırlandı. Önceki sene kullanılan ‘IŞİD’ ifadesi bu sefer yerini ‘DAEŞ’e bıraktı.

"Bakanlar Kurulu Prensip Kararı" başlığı ile sunulan tezkerede “TBMM kararı ile hükümete verilen bir yıllık izin süresinin, aynı kararda belirlenen ilke ve esaslar dâhilinde, 2 Ekim'den itibaren bir yıl uzatılması Anayasa'nın 92. maddesi uyarınca kararlaştırılmıştır" ifadesine yer verildi.

Tezkerenin gerekçesinde, Türkiye'nin güney kara sınırları boyunca ulusal güvenliğine dönük risk ve tehditlerin arttığı belirtildi.