Geçtiğimiz günlerde hücrelerde 5 kitap sınırlamasıyla gündeme gelen cezaevlerinde bu kez daha büyük bir yasağın uygulanmasına başlandı.

Tekirdağ, Kandıra ve Sincan F tipi cezaevleri ile Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi'nde, dağıtım şirketleri tarafından dağıtılmayan tüm muhalif gazete ve dergilerin cezaevine girişi yasaklandı. Siyasi tutukluların gazete ve dergi almalarını engelleyen AKP genelgesine karşı sosyal medyada eylem başladı.

ANF’nin haberine göre, Sincan Kadın Kapalı Cezaevi'nde tutulan ağırlaştırılmış müebbet hükümlüsü Muhabbet Kurt, gönderdiği bir faksla yaşadıkları uygulamayı anlattı. Cezaevinde yapılan rutin arama sırasında yeni uygulamadan haberdar olduklarını bildiren Kurt, gerekçenin "iyileştirme programlarına rağmen örgütlerden kopuşun sağlanmaması" olarak sunulduğunu belirtti.

Kurt şunları yazdı:

"Cuma günü rutin aylık arama geldi. Sabahın erken saatleriydi. Arama bitip gittiler. Biz ortalığı toparlarken, yeniden geldiler, başgardiyan, ikinci müdür ve bir grup gardiyan. Buranın koşulları gereği, kitapları ara koridora görüyoruz. Geri geldiklerinde kitaplarımızı hücrelerimize almamızı, koridoru boşaltmamızı istediler. Acelelerinin nedenini sorup tartıştığımızda açığa çıktı ki, asıl dertleri kitaplar değil dergilerimiz, sosyalist basındı. Bakanlıktan yeni bir karar gelmiş. Israrlarımız sonucu kararı öğrenebildik. 'Yeni' karara göre bundan böyle dışarıdan yollanan ya da kapıdan yatırılan hiçbir süreli-süresiz yayın artık içeriye alınmayacak, bize verilmeyecek. Gerekçe ise tüm 'iyileştirme' programlarına rağmen örgütlerden kopuşların sağlanmaması, iletişimin kesilemeyişi olarak koyuluyor. Eğer dergilerin alınması/verilmesi engellenirse örgütlerden de kopuş mümkün hale gelirmiş. Bu nedenle sosyalist basına, teorik, edebiyat, sanat, gezi gibi her türlü dergiye, yayına ulaşmamız tez elden engellenmeliydi. Eğer almak istiyorsak, buradan paramızla alacağız. Dayatılan bu. Anlaşacakları bayiden kendileri alacakmış."

TWİTTER’DA PROTESTO BAŞLADI

Adalet Bakanlığı'nın cezaevlerinde bulunan siyasi tutuklulara yönelik gazete ve dergi yasağı, sosyal medyada tepkiyle karşılandı. Twitter kullanıcıları, #TutsaklaraYayınYasağı hastagıyla protesto eylemi başlattı.

O tepkilerden bazıları şöyle:




(sy)