Sultan Eylem Keleş / Demokrat Haber

HDP Urfa Milletvekili Leyla Güven, Osmaniye Cezaevi’nde gerçekleşen işkenceye dair İçişleri Bakanı Selami Altınok tarafından yanıtlanması istemiyle Meclis'e soru önergesi sundu.

Güven, geçtiğimiz günlerde Urfa genelinde başlatılan operasyonlar kapsamında  gözaltına alınan Mehmet Naci Yılmaz, Sedat Aydın, Ömer Kılınç ve Murat Abir’in gözaltı sürecinde insanlık dışı, onur kırıcı muamelelere maruz bırakıldığı, suçu kabul ettirme maksatlı ağır işkenceler gördüklerini ifade ettiği  önergesinde, avukat beyanı ve hastaneden alınan adli tıp raporu ile işkencenin tespit edildiğini vurguladı.

'SAVAŞ ÇIKARSA İLK SİZİ İÇERİDE ÖLDÜRECEĞİZ!'

Güven, mahpusların tutuklu yargılanmak üzere Osmaniye T tipi cezaevine gönderildiklerine, cezaevi jandarma kabul yerinde yeniden işkenceye uğradıklarına, ayrı odalara alınarak devam edilen işkence ile birlikte isnat edilen suç ile ilgili hukuksuz bir şekilde sorguya alındıklarına dikkat çekti. Tutukluların avukatlarına verdikleri beyanlarında da ağır işkence süresince ‘Sakın uyumayın, bir gün gelip kafanıza sıkacağız', 'Bilin ki savaş çıkarsa ilk sizi içeride öldüreceğiz' şeklinde tehdit edilerek, ağır psikolojik işkenceye maruz bırakıldıklarını da belirtti.

JANDARMADAN SONRA GARDİYANLAR

Güven, verdiği önergede şunları kaydetti: "Suçu sabit olmayan ve tutuklu yargılanmak üzere cezaevinde bulundurulacak olan yurttaşları, gardiyanlara teslim ederken Jandarma görevlilerinin 'Bunlar polis katilleridir, ona göre. Sonra yine dövmeye geleceğiz bunları', 'Bunları haftada bir hastaneye avukata götüreceğiz bahanesiyle dışarı çıkarıp dövmeye götürürüz' şeklinde sabit olmayan bir suç üzerinden keyfi cezalandırma yoluna gittikleri yine avukatlarına yaptıkları beyan neticesinde tespit edilmiştir. Adı geçen yurttaşlarımızın uğradıkları insanlık dışı muamele ve ağır işkence, kendilerini parmak izi odasına götüren gardiyanlar tarafından devam ettirilmiş, ayrıca ince arama yöntemi adı altında onur kırıcı muameleye maruz bırakılmışlardır."

'SORUŞTURMA AÇACAK MISINIZ?'

HDP'li Güven, Bakan Altınok’un şu soruları yanıtlamasını istedi:

* Çıkarıldıkları mahkeme neticesinde tutuklu yargılanmak üzere cezaevine sevk edilen yurttaşlarımızın Osmaniye T Tipi Cezaevi'ne nakilleri esnasında cezaevi jandarma görevlilerince sorgulanmasının yasal bir dayanağı var mıdır?

* Tutuklamayı koruma tedbirinden ziyade bir peşin ceza şeklinde kabul eden bu keyfi uygulamalar Bakanlığınızın bilgisi dahilinde midir?

* Adı geçen yurttaşlarımızın tabi tutuldukları hukuksuz sorgulama ve uğradıkları işkence konusunda sorumluluğu bulunan Jandarma Komutanlığı ve Osmaniye T Tipi Cezaevi'nde görevli ve yetkili kişilerin belirlenmesi ve haklarında gereken yasal işlemlerin uygulanması hususunda kapsamlı bir inceleme, soruşturma ve sair işlem başlatılacak mıdır?

* Adı geçen yurttaşlarımızı, vuku bulması durumunda öldürülmekle tehdit edildikleri 'savaş' hangi savaştır? Jandarma Komutanının gelecekte ortaya çıkması ihtimali üzerinden tehditlerde bulunduğu 'savaş' ile ilgili Bakanlığınızın Jandarma Genel Komutanlığı ve diğer ilgili kurumlara bir beyanı ve bilgilendirmesi olmuş mudur? Şayet olmuşsa bu 'savaş' durumunu kamuoyu ile de paylaşacak mısınız?

* Ayrıntıları ile açıklamış olduğumuz söz konusu olayda tabi tutuldukları muamele ve tehditlerden kaynaklı adı geçen tutuklu yurttaşlarımızın net olarak tehlike altında olan can güvenliklerinin sağlanması amacıyla ne tür tedbirler alınacaktır?

* Son zamanlarda yaygınlaşmasıyla çok vahim sonuçları beraberinde getirecek olan bir insanlık suçu olan işkencenin önlenmesi için gereken tedbirlerin alınması amacıyla bir çalışma başlatacak mısınız?