Dünyanın en ünlü erken fosillerinden biri olan ve 3,4 milyon yıllık geçmişe sahip olan Lucy'nin, fosiline ait kemikler arasında bir babun omurgası olduğu iddia edildi.

Lucy fosilinin kopyaları dünya çapında birçok müzede bulunuyor. Fakat New York’taki Amerikan Doğa Tarihi Müzesi’nden Gary Sawyer ve Mike Smith, yeni bir kopya üzerinde çalışırken garip bir şey fark ettiklerini belirtti.

Arkeofili'den Ayşe Bursalı'nın haberine göre, uzmanlara yardım eden New York Üniversitesi’nden Scott Williams, yaptığı açıklamada “Mike, kimsenin fazla dikkat etmediği bir vertebra parçasının, Lucy’nin omurgasındaki diğer vertebralara göre daha küçük olduğuna dikkat çekti” ifadelerini kullandı.

Marc Meyer ile birlikte bu kemik üzerinde incelemeler yapan Williams, kemiğin Lucy’ye ait olmadığına karar vererek “Lucy’nin omurgası olmak için çok fazla küçüktü” dedi.

Lucy'in kemikleri arasından babun kemileri olabileceğini belirten Williams “Babun kemiği hem şekil hem de boyut bakımından yakın bir eşleşme sağladı. Yani bu gizemi çözdüğümüzü düşünüyoruz. Görünüşe göre bir fosil gelada babununun göğüs kısım omurgası, bir şekilde Lucy’nin kalıntılarına karışmış” şeklinde konuştu.

Northern Illinois Üniversitesi’nden Dan Gebo, Lucy üstünde araştırma yapanların çoğunun omurga uzmanı olmadığını belirterek “Kırık kemikler problemli olduğu için bu yapılabilecek bir hata” ifadelerini kullandı.

William Sanders ise 1974’te Lucy keşfedildiğinde çevrede bir babun iskeletine dair hiçbir işaret olmadığını belirterek “Yani iki farklı hayvanın kemiklerinin karıştığını düşünmek için bir neden yoktu. Ben bu kemikte de babun olduğunu özellikle belli eden bir şey göremiyorum” dedi.

Saunders buna inanmadan önce gelecek hafta San Fransisco’da Paleoantropoloji Toplantısı’nda yapılacak konuyla ilgili sunumu görmek istediğini belirtti.