Lice katliamıyla ilgili olaydan 21 yıl sonra açılan ve yargılaması durdurulan dava kaldığı yerden devam edilecek. Müdahil avukatlardan Yunus Muratakan bianet’e yaptığı açıklamada, davanın asıl şimdi görülmeye başlayacağını söyledi.

İzmir 1. Ağır Ceza Mahkemesi, özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasının ardından, sanıkların yargılanmasının izne tabi olduğunu öne sürerek yargılamayı durdurmuş ve izin gerektiğine hükmetmişti. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) kanunu uyarınca bir ildeki en yüksek kolluk amiri hakim-savcıların hükümlerine tabi. Mahkeme, davanın sanıklarından, dönemin Diyarbakır Jandarma Alay Komutanı emekli Albay Eşref Hatipoğlu için de bu genelge uyarınca izin alınması gerektiğine karar verdi ve HSYK’nın 17 numaralı genelgesiyle davayı durdurdu.

HSYK: TMK’YLA YARGILAMADA İZİN GEREKMEZ

Müdahil avukatlar, rütbeli askerlerin de Ergenekon ve Balyoz gibi birçok davada yargılandığını belirterek durdurmaya itiraz etti ancak itirazları kabul görmedi.

HSYK 3. Dairesi ise 29 Ocak 2015’te verdiği kararla avukatları haklı buldu ve davanın durdurulma kararını bozdu.

Daire, 6526 sayılı Terörle Mücadele Kanunu ve Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 19. Maddesi ile Terörle Mücadele Kanunu’nun 10. Maddesi ile görevli ve yetkili Ağır Ceza Mahkemelerinin kaldırılmasına atıfta bulundu:

“Kanunun 1. maddesinin son fıkrasına göre, 'Bu kanunla yürürlükten kaldırılan Terörle Mücadele Kanunu'nun 10. maddesi kapsamına giren suçlarla ilgili olarak bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibariyle açılmış davalarda sanığın taşıdığı kamu görevlisi sıfatı dolayısıyla, hakkında soruşturma yapılabilmesi için izin veya karar alınması gerektiğinden bahisle durma veya düşme kararı verilemez' hükmü uyarınca ilgililer hakkında kurulumuz tarafından yapılacak usuli bir işlemin bulunmadığı sonuç ve kanaatine varılmıştır.”

MAHKEME DİYARBAKIR’DA GÖRÜLMELİ

Davanın şimdiye dek iki duruşması görüldü. Suç mahalli olan Diyarbakır’dan “güvenlik gerekçesiyle” İzmir 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne nakledilen davanın üçüncü duruşması yine aynı mahkemede devam edecek. Yeni duruşma tarihi avukatlara tebligat ile bildirilecek.

Müdahil avukatlar, davanın nakledilmesi itiraz etmişlerdi ancak talepleri reddedilmişti. Avukat Muratakan davanın Diyarbakır’da görülmesinin neden önemli olduğunu da anlattı:

“Tekrar Diyarbakır’a nakil için talepte bulunmayı düşünüyoruz. Çünkü olay yerinde keşif yapılması gerekiyor ve keşfin mahkemece yapılması gerekiyor. O dönem olay yerine ait olduğu söylenen krokiyle, bölgenin alakası yok. Örneğin ağaçlık alan diye krokide gösterilen yerde ağaç yok, dere var denilen yerde dere yok. O dönem çizilen kroki maddi gerçeğe uygun değil. Dolayısıyla mahkemenin bunları tespit etmesi gerekiyor.

Ayça Söylemez / Bianet