Has Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, Libya halkının geleceğini emperyalizm dosyası kabarık dış güçler değil, kendisinin tayin etmesi gerektiğini bildirdi.

Kurtulmuş, şunları kaydetti:

''Bugün Afrika iki önemli gelişmeyle dünya gündemindedir. Biri Somali'de yüz binlerce insanı etkileyen açlık tehlikesi, diğeri de Libya'daki istikrarsızlık ve çatışma ortamı. Birbirinden farklı ülkelerdeki bu iki gelişmenin kökeninde de emperyalizm faktörü yatmaktadır.

Filistin'de, Gazze'de, Irak'ta, Sudan'da, Somali'de, Libya'da karşılaştığımız dramlar farklı farklı ve yerel bazı gerekçeleri de olsa, esasında asıl faktör son iki yüz yıldır dünyaya nizamat verme derdinde olan bu anlayıştır.

Bu anlayış; sömürgecidir, bencildir, yağmacıdır, evrensel değerlere düşmandır.''

''Yıllardır, Kaddafi ile işbirliği yapıp onunla dost olanlar, onun Libya halkına dönük diktatör yönetimini destekleyenler, şimdi Libya halkının dostu olamazlar'' ifadesini kullanan Kurtulmuş, şöyle devam etti:

''Kaddafi'nin eski dostları olanlar bugünlerde aynaya bakmak zorundadır. Libya'nın onlarca yıldır demokrasiden uzak yönetilmesinde en çok onların katkısı var. Çok değil, sadece iki yıl önce 'Libya Devrimi'nin 40. Yılı' dolayısıyla yapılan kutlamalara katılanların kim olduğuna bakmak bile çok aydınlatıcı olabilir. Ya da 'Albay Kaddafi'nin hangi başkentlerde çadır kurmasına izin verildiğine.

Öyle görünüyor ki Libya'da yeni bir süreç başlamak üzeredir. Libya halkı mücadelesine sahip çıkmalıdır. Libya'nın geleceğini emperyalizm dosyası kabarık dış güçler değil, Libya halkının kendisi tayin etmelidir. Petrol, enerji, doğalgaz, güneş enerjisi kaynakları da Libya halkına aittir. Irak'ta olduğu gibi Libya'da bu kaynaklara kitabına uydurulmuş el koyma yollarına başvurulmasına izin verilmemelidir. Libya'daki normalleşme süreci, mutlaka Birleşmiş Milletler gözetiminde ve Libya halkının beklentileri ve istekleri doğrultusunda yürütülmelidir.

Biz Has Parti olarak, Libya halkının özgürlük ve demokrasi mücadelesini saygıyla karşılıyor ve destekliyoruz. Libya halkını yürekten tebrik ediyoruz. Evet Libya halkı Kaddafi gibi bir diktatörden kurtulmuştur, ancak bundan sonraki süreçte Libya halkı kendi geleceğine kendisi karar vermeli ve bir diktatörden kurtulurken, uluslararası sömürgeci güçlerin tuzağına da düşmemelidir.'' (AKŞAM)