Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana, Kürt meselesinin çözümü için cumhuriyet tarihinin en cesur adımlarını AKP'nin attığını savundu.

Avrupa Parlamentosu'nda (AP) düzenlenen '10'uncu Uluslararası AB, Türkiye ve Kürtler' konulu konferansta konuşan Zana, "Kürt-Türk barışı gündeme geldiğinde Türkiye tam bir korkular cumhuriyetine dönüyor. Bu fotoğrafın bir tarafında çözüm isteyenler, diğer tarafında ise çözümsüzlüğü dayatanlar var. Üç dönemdir tek başına iktidar olan AK Parti, yavaş, aksak ve eksik olsa bile cumhuriyet tarihi boyunca Kürt meselesinin çözümü yolunda en cesur adımları atmakta ve diyalog mekanizmalarını işletmektedir" dedi.

"UMUT VERİCİ"

Zana, "Önceki barış teşebbüslerinden farklı olarak hükümet muhataplık meselesini gerçekçi bir şekilde ele aldı. İmralı ve Kürt özgürlük hareketiyle eş zamanlı diyalog mekanizmasını işletmesi anlamlı ve gelecek adına umut vericidir" ifadesini kullandı.

"STATÜKO SARSILDI"

Çözüm sürecinin Türkiye'de pek çok ezberi bozduğunu ve statükoyu sarstığını söyleyen Zana, bugüne dek birbirini anlamayla ve güven artırıcı adımlarla ilerleyen süreçte artık gerçek müzakerelerin başlaması gerektiğini belirtti. Zana, atılan olumlu adımlara rağmen Kürt meselesinde pek çok hayati konunun çözüm beklediğini dile getirdi.