HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana'nın milletvekilliğinin "devamsızlık" gerekçesiyle düşürülmesi Meclis Genel Kurulu’nda görüşülüyor.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ağrı Milletvekili Leyla Zana hakkında "devamsızlık" gerekçesiyle hazırlanan rapor Genel Kurul’da görüşülmeye başlandı.

Milletvekilli seçildikten sonra yaptığı yemini "eksik" olduğu gerekçesiyle geçersiz sayılmasından dolayı yasama faaliyetlerine katılamayan Zana hakkında Karma Komisyon'da oy çokluğuyla Zana’nın milletvekilliğinin düşürülmesi yönünde rapor hazırlandı. Söz konusu rapor bugün Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlandı.

Zana'nın yerine Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, Genel Kurul’da savunma yaptı.

Beştaş'ın yapacağı savunmanın ardından en az 24 saat geçtikten sonra oylama yapılacak. Oylamada raporun kabul edilmesiyle Zana'nın vekilliği düşecek.

23 YIL SONRA BU KEZ GEREKÇE DEVAMSIZLIK

Zana, 1995 yılında dönemin DEP milletvekilleri hakkındaki "dokunulmazlığın kaldırılması" sonrası milletvekilliği düşürülen ve tutuklanan isimler arasında yer alıyordu. 23 yıl aradan sonra Zana'nın vekilliği bu kez de "devamsızlık" gerekçesiyle düşürülmüş olacak.

Zana’nın “devamsızlık” gerekçesiyle milletvekilliğinin düşürülmesiyle HDP’nin sandalye sayısı 53’e düşecek. Böylelikle 1 Kasım seçimlerinden sonra 59 sandalyeye sahip HDP'de 2 yıllık sürecin sonunda 6 ismin milletvekilliği düşürülmüş olacak. HDP’den Figen Yüksekdağ, Nursel Aydoğan ve Besime Konca’nın vekillikleri, haklarındaki cezanın kesinleşmesi nedeniyle düşürülürken, Faysal Sarıyıldız ve Tuğba Hezer Öztürk’ün ise vekillikleri "devamsızlık" gerekçesiyle düşürülmüştü. HDP Şırnak Milletvekili Ferhan Encü hakkında verilen cezanın istinaf süreci ise devam ediyor. Encü hakkında verilen kararın kesinleşmesi durumunda milletvekilliğinin düşmesi gündeme gelecek.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı