Leyla Zana'nın, "KDP-PYD gerginliğini bitirmek ve Türkiye'deki çözüm sürecini görüşmek için" arabulucu pozisyonu ile Irak Federe Kürdistanı'nda Barzani ile buluştuğu öğrenildi.

Milliyet'ten Namık Durukan'ın haberine göre Selahattin kentindeki Siyahtepe sarayında Zana'yı kabul eden Mesut Barzani, Diyarbakır karşılamasında gösterdiği ilgiye teşekkür etti. Barzani - Zana görüşmesinde Rojava'daki gelişmeler, bölgeye açılan sınır kapısı, Türkiye ile son dönemde kurulan olumlu ilişkiler ve çözüm sürecinde ortaya çıkan sorunlar ele alındı.

Barzani-Zana buluşması, Kürt Yönetimi Bölge Başkanlığı’nın resmi internet sitesinden duyuruldu. Açıklamada, görüşmede Türkiye'de Kürt sorununun çözümü için başlatılan çözüm süreci ve Kürtlerin birliği konusunun ele alındığı belirtildi.

Edinilen bilgiye göre, Zana'nın arabuluculuk sıfatı ile Barzani ile görüştüğü, Rojava krizini gidermek için karşılıklı adımlar atılması yönünde Barzani'den destek istediği öğrenildi. Barzani'nin ise Rojava ile ilişkilerin yeniden geliştirilmesi için PYD'nin demokratik yol ve yöntemleri benimsemesi, bölgedeki diğer siyasi oluşumların faaliyetlerine izin vermesi ve Erbil mutabakatına bağlı kalmasını istedi. Sorunun çözümü konusunda Rojava bölgesinde faaliyet gösteren Kürt örgütleri ile PYD'nin yeniden Erbil'de bir araya gelmesi için taraflara çağrı yapılması da benimsendi. Görüşmede Kürtler arasında gerginliğe neden olacak sert açıklama ve tutumlardan vazgeçilmesi, bunun Kürt davasına zarar verdiği de karşılıklı vurgulandı.

ELEŞTİRİLMİŞTİ

Barzani'nin Diyarbakır gezisi öncesinde Zana'nın ziyaretin tarihi önemde olduğu yönünde açıklama yapması BDP'de tartışma konusu olmuştu. Zana, ziyaretle ilgili olarak, "Sürece katkı sunacağı umudunu taşıyorum. Hiç kimse küçük hesaplarla yaklaşmamalıdır. Kürtlerin birbirleri ile rekabet değil, birbirlerini tanıma, tanımlama ve tamamlama sürecidir. Bu herkese mesajdır. Herkesin bakışı farklı olabilir ama demokrasi diyorsak, demokratik işleyiş diyorsak önce herkes kendinden başlamalıdır. Hiç kimse bu ziyarete seçime yatırım gözüyle bakmamalıdır. Önemli olan ve kalıcı olması gereken süreçtir. Buradan herkes kazançlı çıkacaktır. Kaybedeni olmayacaktır. Bu ortak geziyi de selamlamak gerekir" demişti.