İmralı'da Abdullah Öcalan ile görüşmeler yapan HDP heyetine, Hatip Dicle'nin ardından Leyla Zana da giriyor. Zana heyette Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi, ulusal konferans ve diğer kesimlerle görüşmek için devrede olacak.

Halkların Demokratik Partisi heyeti cumartesi günü İmralı adasında Abdullah Öcalan ile biraraya geldi. Bu görüşmede Sırrı Süreyya Önder, Pervin Buldan ve İdris Baluken'den oluşan HDP heyetine Hatip Dicle'nin de katılımıyla heyet genişledi. Görüşmede Öcalan, Hükümet ile yaptığı temaslar konusunda bilgi verdi. Kamuoyuna da iletilmek üzere müzakereye geçiş konusunda uzlaşmaya varıldığı ancak hükümetin yasal güvence vermesi gerektiği mesajlarını verdi.

Al Jazeera'de yer alan  iddialara göre, görüşmede Abdullah Öcalan'ın kamuoyuna yansımayan önemli bir vurgusu daha oldu.

İddiaya göre Öcalan, heyete "Bir daha ki görüşmeye Leyla Zana da mutlaka gelsin" dedi.  Al Jazeera'nin iddialarına göre Leyla Zana, HDP heyetinin bundan sonra yapacağı tüm görüşmelere katılmayacak, ancak düzenli aralıklarla Abdullah Öcalan ile görüşecek, Sırrı Süreyya Önder ile birlikte Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi ve bölgedeki diğer siyasi partiler ve Kandil ile teması yürütecek, Öcalan'ın mesajlarının bu gruplara iletilmesi konusunda tüm gruplar arasında düzenli olarak çalışmalar yürütecek.

Gonce Şenay'ın haberine göre Leyla Zana'nın iki hafta sonra 13-14 Aralık tarihlerinde yapılması planlanan İmralı görüşmesine katılması bekleniyor.

ZANA DAHA ÖNCE GİTTİ


Leyla Zana daha önce iki kez hükümetin verdiği izinle İmralı'ya gitmişti. Zana daha çözüm süreci başlamadan, 30 Haziran 2012'de dönemin Başbakanı Erdoğan ile özel bir görüşme yapmış, görüşme sonrasında bu sorunu çözecek iki isim var. 'Biri Tayyip Erdoğan, biri Öcalan' mesajını vermişti. Zana yaptığı Erdoğan vurgusu nedeniyle Kürt tarafından o dönem eleştiriler almıştı.