Liberal Demokrat Parti (LDP) İstanbul 2. Bölge Milletvekili Adayı Tarık Beyhan, bonzaiden kurtulmanın yolu olarak marihuananın yasallaştırılması gerektiğini savundu.

Konuya ilişkin basın bülteni yayınlayan Beyhan, marihuananın illegal olması nedeniyle torbacıların bonzai ve türevlerini satmaya başladığını ve bu durumun da ölümlere neden olduğuna dikkat çekti.

Beyhan, marihuananın legalleşmesi halinde mafya ve kara paranın önüne geçilebileceğini, ağır uyuşturucuların kullanımının düşeceğini, vergi ve turizm geliri elde edilebileceğini ve sağlık alanında kullanımının hastalar için olumlu sonuçlar doğurabileceğini savundu.

“MAĞDURU OLMAYAN SUÇ OLMAZ”

Tarık Beyhan şunları söyledi:

“Aslında esrarı serbest bırakmanın oldukça fazla yararı var. Mağduru olmayan suç olmaz. Başkasına açıkça zararı dokunmayan hiç kimsenin ne yaptığı devleti ilgilendirmemeli. İnsanlar ahlaki bir rahatsızlık hissetmedikleri sürece yasaklara uymaz. Hiç kimseye zararı dokunmayan esrar kullanıcılarını suçlu durumuna düşüren bu kanunlar değişmeli.

“SERBEST OLUNCA KULLANIM DÜŞÜYOR”

Esrarın serbest bırakıldığı ülkelerde uyuşturucu kullanımı düşüyor. Bu en önemli nokta. Gençlerimizin uyuşturucu madde bağımlılığından kurtulmasını istiyorsak, serbestiyet bunun en iyi çözümüdür. Ayrıca esrarın kolay ulaşılması ve yasal olması, ‘hard drugs’ denilen, eroin-kokain gibi uyuşturucu maddelerden uzak durulmasını sağlıyor.

“ESRAR İLLEGAL OLUNCA BONZAİ VE TÜREVLERİ ÇIKIYOR”

Devletin gücünün esrar kullanımını engellemeye yetmediği ve yetmeyeceği belli. Devlet esrarı yasakladığı için kullanıcıları ne idüğü belirsiz uyuşturucu ve uyarıcı maddelerin alıcısı haline getiriyor. Torbacılar, esrar kullanıcılarına yasadışı bir iş yapmanın riskine değecek kadar kâr elde etmek için daha ucuza mal edilen ve ülkeye daha kolay sokulan bonzaiyi sunuyor. “Eskiden sadece eroin-kokain gibi maddelerden ölümler yaşanırken, esrar kullanıcılarının bonzaiyi kullanmaya başlaması nedeniyle uyuşturucu maddelerden ölümler artmaya başladı

“SERBEST OLURSA TEDAVİ İMKANI KOLAYLAŞIR”

Marihuana yasadışı ilan edildiği için bağımlıları ancak yakalandıkları zaman tedavi yolunu seçiyor. Serbest olması durumunda bağımlılıklara erkenden engel olmanın da yolu açılır. Esrarın yasadışı olması, bu işi ancak mafyaların ve çetelerin yapmasını sağlıyor. Bu sayede illegal örgütlerin gelir kaynakları oluşmuş oluyor. Serbest bırakılması durumunda çetelerin, mafyaların ve terör örgütlerinin de önemli bir gelir kaynağı kesilmiş olur.

Yasadışı olması nedeniyle karaborsa fiyatlarıyla satılan, buna rağmen herkesçe rahatça ulaşılabilen bu maddenin yarattığı maddi yükü karşılamak için suça karışanlar da var. Serbest olması durumunda fiyatlar düşecek, bağımlı suçlar azalacaktır.

SAĞLIKTA KULLANIMI

Esrarın epilepsi nöbetlerine karşı etkili olduğu da biliniyor. Kanser hastalarının acısını dindirmekte faydalı olduğu bilinen bu bitkinin öncelikle tıbbi kullanımı serbest bırakılmalı, acı içinde ölümünü bekleyen insanlara huzur sağlanmalı, peşinden yavaş yavaş serbest bırakılmalıdır.

VERGİ VE TURİZM GELİRİ

Mağduru olmayan suç olmaz demiştim. Bu nedenle devletin marihuana ve türevleri ile mücadele etmek için harcadığı para, istihdam ettiği güvenlik görevlileri tamamen israftır. Gereksizdir. Şu an sadece Türkiye’de tüketilen miktarın üretimi ve pazarlamasının sağlayacağı istihdamın yanı sıra vergi geliri de elde edilecektir. Ayrıca sadece bu nedenle oluşan bir turizm geliri de sağlanacaktır.” (Bianet)