Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Irak Meclisi’nin, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) askerlerinin ülkeden çıkarılmasına ilişkin verdiği kararı değerlendirdi.

Kurtulmuş, "Türkiye'nin Irak'taki askeri varlığı işgalci amaçla orada değil, Başika'nın tartışma konusu yapılmasına müsaade etmeyecektir." dedi.

Kurtulmuş, Türkiye Yeşilay Cemiyeti Yeşilay Dayanışma Merkezi (YEDAM) Cerrahpaşa Hizmet Binası açılış törenine katıldı.

Numan Kurtulmuş açılış töreninin ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Kurtulmuş, Irak Temsilciler Meclisi'nin dün Türkiye'nin Kuzey Irak'taki Başika üssündeki askeri varlığına karşı çıkan bir kararı kabul etmesinin ardından iki ülke arasında yaşanan gelişmelere dair "Türkiye, Irak Merkezi Hükümeti ile terör örgütlerinin Irak'tan temizlenmesi için her türlü iş birliği yapmaya hazırdır" diye konuştu.

'TÜRKİYE HER TÜRLÜ İŞBİRLİĞİNE HAZIRDIR'

Kurtulmuş, gazetecilere yaptığı açıklamada,"Türkiye, Irak Merkezi Hükümeti ile terör örgütlerinin Irak'tan temizlenmesi için her türlü iş birliği yapmaya hazırdır. Türkiye, bu anlamda Musul'un da DAEŞ'in ve diğer terör örgütlerinin tehdidi altında bulunmasına karşı olduğunu başından beri ifade etmektedir" dedi.

Türkiye'nin, Irak ve Suriye'deki yapının değiştirilmesine yönelik çabaların karşısında olduğunu ifade eden Kurtulmuş "Irak, Iraklılarındır. Suriye, Suriyelilerindir. Ama hiçbir terör örgütünün, oradaki etnik yapıyı değiştirmek, oradaki demokratik yapıyı değiştirmek gibi eylemin içerisinde olmasına ne Türkiye olarak bizim müsaade etmemiz mümkündür, ne de Irak'ın ya da başka bir ülkenin buna müsaade etmesi lazım" diye konuştu.

Kurtulmuş, Başika'ya ilişkin soru üzerine, şunları kaydetti:

'TÜRKİYE, BAŞİKA'NIN TARTIŞMA KONUSU YAPILMASINA MÜSAADE ETMEYECEKTİR'

"Başika meselesinde biliyorsunuz başından itibaren Kuzey Irak'taki yerel yönetimin, Barzani yönetiminin de Türk birliklerinden özellikle yerel güçlerin Musul'u kurtarmak için eğitilmesi konusunda destek istediği, yardım istediği de açıktır. Bu konu herhangi bir tartışma konusu değildir. Türkiye, Başika'nın tartışma konusu yapılmasına müsaade etmeyecektir."

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Türkiye hakkında alınan bu suçlayıcı kararı kınadığını ve söz konusu kararın özellikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik çirkin ithamlar içeren bölümünü şiddetle protesto ettiğini bildirmişti.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "Irak Meclisi'nin 4 Ekim 2016 tarihinde aldığı kararı kınıyoruz. Özellikle söz konusu kararın Sayın Cumhurbaşkanımıza yönelik çirkin ithamlar içeren bölümünü şiddetle protesto ediyoruz ve kabul edilemez buluyoruz" ifadeleri kullanılmıştı.