Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, dün ilan edilen olağanüstü hal (OHAL) kararına ilişkin açıklamalarda bulundu.

HaberTürk’e konuşan Kurtulmuş, OHAL'i mümkün olduğunca kısa tutmayı amaçladıklarını kaydetti, "İnşallah 1-1,5 ay içinde işimizi tamamlarız ve Türkiye normale döner" dedi.

Kurtulmuş, OHAL boyunca Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) de askıya alındığını belirtti: "AİHS’nin 15. maddesi çerçevesinde sözleşme askıya alınacak, bu üç ayda sözleşme işlemeyecek."

Uygulama ile günlük hayatın etkilenmeyeceğini savunan Kurtulmuş, temel hak ve özgürlüklerden geri adım atılmayacağını ifade etti.

Kurtulmuş, OHAL'in gündeme gelmesinin ardından merak edilen sokağa çıkma yasağı uygulanıp uygulanmayacağı konusunda da, "Kesinlikle sokağa çıkma yasağı öngörmüyoruz" dedi.

Kurtulmuş, TSK'nin yapısı ile ilgili çalışmaların da yürütüleceğini söyledi.

DARBE GİRİŞİMİNİN BİLANÇOSU

Kurtulmuş, darbe girişimi sırasında yaşamını yitirenler, gözaltı ve tutuklamalara ilişkin de bilançoyu açıkladı:

“Darbe girişimindeki olaylarda 241 kişi hayatını kaybetti, bin 537 kişi yaralandı. 9 bin 194 kişi gözaltına alındı. 2 bin 592 kişi hakkında tutuklama kararı verildi.

“2 bin 277 hakim ve savcı gözaltına alındı, bin 270’i tutuklandı, 730’u gözaltında. Gözaltına 6 bin 823 asker alındı. Bunlardan bin 457’si tutuklandı. 246’sı adli kontrol ile serbest bırakıldı, 87’si doğrudan serbest kaldı.”