Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş mülteciler ve Suriye'de yaşanan çatışmalarla ilgili bulunduğu açıklamalarda "Cenevre görüşmelerindeki gelişmeler aktarıldı. Görüşmelerde Türkiye, PYD’nin masada oturmasını yapmış olduğu diplomatik girişimler sonucunda engellemiştir" ifadelerini kullandı.

Numan Kurtulmuş'un açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

Türkiye’nin ulusal güvenliği başta olmak üzere, sınırları ve egemenliğinin korunması başta olmak üzere, bu konuyla Türkiye hassasiyet gösteriyor. Yakın dönemde olabilecek en kötü senaryoda 600 bine yakın mültecinin Türkiye sınırlarına gelmesi de muhtemeldir. Afad’ın organize etmiş olduğu kamplarda 77 bin kişi ikame etmektedir. Biz son bir hafta içerisinde izlediğiniz gibi 5600 Suriyeliyle Türkiye sınırları içerisine almış olduk. Gelebilecek olan bu göç dalgalarını Türkiye sınırının dışında ağırlamak, verilecek hizmetlerin tamamını orada vermek. STK’ların da bu süre içeirisnde çok katkıları oldu. Bu hizmetlerin sürdürülmesini sağlamak. Suriye sınırının dışarısında ağırlamak öncelikli hedefimzi olacak.

CENEVRE’DE PYD’NİN OLMAMASI DİPLOMATİK GİRİŞİMLER SONUCU SAĞLANDI

Cenevre görüşmelerindeki gelişmeler aktarıldı. Görüşmelerde Türkiye, PYD’nin masada oturmasını yapmış olduğu diplomatik girişimler sonucunda engellemiştir. Ayırca Türkiye başından itibaren ılımlı muhaliflerin orada yer almasını Türkiye her zaman tenkit etmiştir. Bu çerçevede rejim ve Rusya’nın yaptığı saldırıların bitirilmesini talep etmişlerdir. Sonuç olarak bir görüşme başladığı gibi bitti. Suriye’de savaşı toplumsal kesimlerin katılımıyla yeni bir sayfanın açılmasıyla ortaya koyması gerekiyor.