Bakanlar Kurulu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplandı.

Beştepe'deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda gerçekleştirilen toplantı, saat 14.25'te başladı.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, toplantı devam ederken kameralar karşısına geçti.

Olağanüstü Hal'in (OHAL) uzatılmasına ilişkin açıklama yapan Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu'nda OHAL'in 90 gün süreyle uzatılmasına karar verildiğini söyledi. Kurtulmuş, “Bakanlar Kurulu’nun almış olduğu kararlardan bir diğeri de, 90 günlük OHAL’in uzatılması ve 19 Ekim günü gece yarısı 01:00’den itibaren OHAL’in yenilenmesi kararıdır” dedi.

Kurtulmuş'un yaptığı açıklamalardan öne çıkanlar şöyle:

GÜLEN'İN İADESİ

"FETÖ'nün başındaki kişinin Türkiye'ye iadesiyle ilgili olarak Amerikan makamlarının üzerine düşeni yapması için gerekli girişimler yapılıyor. Bu karar Amerikan yargısı tarafından verilene kadar bu kişinin tutuklanmasını talep ediyoruz. Gönderilen dosya buna ilişkin bir taleptir. Bu başvurunun en kısa zamanda karşılanacağını ve adımların atılacağını ümit ediyoruz.

SURİYE KONUSU

“Fırat Kalkanı operasyonu Suriye'nin bütünlüğünün korunması, Türkiye topraklarının başta DAEŞ ve YPG olmak üzere terör örgütlerini saldırılarından korunması ve terör koridoru oluşmasını engellemek için yapılan operasyondur. Bu özellikle DAEŞ ile ilgili bir mücadeledir. Bu bölgenin güvenli bir bölge haline gelmesi öncelikli hedeflerimizdendir. Operasyon kararlılıkla sürecektir.

“Türkiye'nin başından itibaren söylediği husus, Suriye Suriye halkının olduğudur. Musul ve Rakka operasyonu yapılacaksa şehirler bir başka terör örgütüne peşkeş çekilmemeli. PYD'nin Musul ve Rakka'da operasyonların esas unsurlarından biri olarak görülmesi kabul edilemez. DAEŞ giderken başka terör örgütü gelmemeli. PYD 'nin önemli bir kısmı Mümbiç'ten çekilmiştir ama tamamının Fırat'ın doğusuna çekilmesini istiyoruz.

ÖĞRETMEN AÇIKLAMASI

“Ekimin başında öğretmen arkadaşlarımız MEB bünyesine alınmış olacaktır, 20 bin kişi.

“İstihbarat birimleriyle ilgili çalışmalar devam ediyor. Bu belirli bir noktaya geldiğinde Bakanlar Kurulu'na gelir. 

BELEDİYELERE KAYYUM

“30 belediyede görevden alma oldu, terör bağı ortaya çıkan başka belediyelerde de benzeri kararlar verilebilir. 

ALMANYA'NIN İNCİRLİK ZİYARETİ

“İncirlik Üssü Türkiye'ye ait milli bir askeri üstür. Buranın nasıl kullanılacağı Türkiye'nin emir-komutasında belirlenir. Türkiye'nin vermiş olduğu izin çerçevesinde diğer ülkeler yararlanır. Alman askerleri de izinle burada bulunuyor. Alman milletvekilleri İncirlik Üssü'nü denetliyor değiller. Kendi askerlerini denetlemek için İncirlik'e gelecekler. 

MAVİ MARMARA

“İsrail'in Türkiye'ye vermiş olduğu tazminat Türk makamlarının resmi hesaplarına yatırıldı. Bunun nasıl dağıtılacağı Türkiye'nin tasarrufudur. 

MUSUL OPERASYONU

“Musul operasyonuyla ilgili tavrımız açıktır."