Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Bizim bu bağımsızlık meselesini ciddiye almamız lazım. Bizim için bağımsızlık gâvura 'gavur' diyerek karşısına dikilebilmektir" sözlerinin gayrimüslimlere yönelik olmadığını söyledi.

Kurtulmuş, “Ben "gâvur" diyerek gayrimüslimleri kastetmemiştim. "Gavur" ile "gayrimüslim" arasında net bir çizgi çizmiştim. "Beni tanıyorsunuz. Ben nefret suçu işleyecek, gayrimüslimlere ‘gavur' diyecek biri değilim" dedi.

Hürriyet’ten Ahmet Hakan'a konuşan Kurtulmuş’un açıklamasının ilgili bölümü şöyle:

Ne dediğimi yazılı metinden okuyorum: "Bizim için gavur, gayrimüslime verilen isim değildir. Bizim lügatimizde gavur, despota, zalime, emperyaliste verilen isimdir. Hatta Anadolu'da bazı yerlerde hâlâ kullanılır, "Gavur gibi adam" derler. Adam Müslüman'dır ama zalim bir adamdır, haksızlık yapan bir adamdır, onu söylemek için gavur gibi adam derler."
 
Eşimin memleketinde "gavur hacı" diye bir lakap var. Hacca gitmiş adama bile gavur deniyor. Neden deniyor? Çünkü adam zulmediyor. Siz bana "Müslüman zalime niye gavur demiyorsunuz" diye soruyorsunuz ya… Anadolu demiş zaten. Biz de o anlamda diyoruz. Beni tanıyorsunuz. Ben nefret suçu işleyecek, gayrimüslimlere 'gavur' diyecek biri değilim.