Başbakan Binali Yıldırım, referandum etkinlikleri kapsamında Bitlis’te açıklamalarda bulundu.

"Kürtlüğünüzle iftihar edin. Bu sizin eksiğiniz değildir” ifadelerini kullanan Yıldırım, Fethullah Gülen’in  Said-i Nursi’ye, PKK’nin ise Kürtler'e ihanet ettiğini savundu.

Yıldırım, "Bu hainin teröristleri Almanya’da, Hollanda’da diğer ülkelerde Türkiye aleyhine propaganda yapıyor. ‘Hayır’ çıksın diye canhıraş çalışıyorlar. Bunlar PKK ile ikizdir. Biri Said-i Nursi’ye diğeri Kürtlere ihanet etti. 15 Temmuz’da bunlar beraber çalıştılar" dedi.

Yıldırım’ın açıklamaları şu şekilde:

"Said-i Nursi’yi rahmet, minnet ve şükranla anıyoruz. Said-i Nursi’yi yad ediyorum. Bu zat arkasında onlarca eser bıraktı. O sadece bir alim değil, aynı zamanda bir vatansever ve kahramandır. 1915’te Erzurum Hasankale’de savaştı, esir düştü. Sibirya’ya esir kampına gönderdiler. Avrupa’yı dolaşarak İstanbul’a döndü. Bitlisliler, şimdi birileri çıkıp hocayım diyor. Said-i Nursi’nin izindeyim diyor. Said-i Nursi’yi istismar etti. Esir kampından ülkesine geri geldi ama izindeyim diyen FETO ülkesinden kaçıp Pensilvanya’ya sığındı. Hayatı CHP’nin tek parti döneminin zulmü altında ve hapislerde geçti.

FETÖ hesap vermek yerine uzaklara kaçtı. Ülkesini terk etti. Bitlisli alim Said-i Nursi ülkesi ve vatanı için savaştı ama bu sahtekar bayrağına ve ülkesine savaş açtı. 15 Temmuz’da bu hain asker kılığı içindeki ajanlarını kullanarak bu milletin silahlarını millete doğrulatarak 250 vatandaşı şehit etti. 2 bin 194 gazi var."

"Bu hain FETÖ, Bitlisli Said-i Nursi’nin tırnağı olamaz. Said-i Nursi yaşasaydı bunu yanına bile sokmazdı. Bu hain ne dedi? ‘Said-i Nursi Kürt olduğu için yanına gitmedim.’ Bu kadar alçak. Kürt olduğu için yanına gitmedi ama eserlerini istismar ediyorsun. Yazıklar olsun. Bu hainlerden yaptıklarının hesabı sorulacak. Şehitlerin, gazilerin hesabını mutlaka soracağız. Bu hainin teröristleri Almanya’da, Hollanda’da diğer ülkelerde Türkiye aleyhine propaganda yapıyor. ‘Hayır’ çıksın diye canhıraş çalışıyorlar.

Bunlar PKK ile ikizdir. Biri Said-i Nursi’ye diğeri Kürtlere ihanet etti. 15 Temmuz’da bunlar beraber çalıştılar. O akşam PKK Kandil’den diyor ki; ‘Askerlere aman saldırmayın, onlar darbe yapacak.’ 16 Temmuz’da tek tek yakalanınca askerlere ‘ateş etmek serbest’ denildi. Alçaklar PKK, FETÖ 16 Nisan’da ‘Hayır’ çıksın diye omuz omuza çalışıyor. ‘Evet’ çıkarsa PKK biter. Evet, Bitlis diyor ki; Evet çıkacak. PKK da FETÖ de bitecek. Said-i Nursi’ye ihanet eden FETÖ’ye Kürt, Türk demeden katleden PKK’ya cevap vermeye hazır mısınız?"

"Merhum Said-i Nursi’yi hapislerde çürüten tek parti CHP zihniyetidir. Bitlis PKK’ya, FETÖ’ye gerekli cevabı verecek mi? Bitlis ‘Evet’ diyerek, bir dönemin kapılarını kapatıp, yeni bir dönemin aydınlık kapılarını aralayacak. Bitlis tüm kalbi ile ‘Evet’ diyor mu? Barış, huzur ve kardeşlik için ‘Evet’ diyor mu?"

"16 Nisan yaklaşıyor. Anayasa değişikliği 16 Nisan’da önünüze geliyor. Türkiye’de artık bu değişiklik yapıldıktan sonra güçlü hükümetler dönemi başlıyor. Seçim oldu, hükümet kurulmadı, güvenoyu almadı, ortadan kaldırılıyor. Hükümeti kuran da, işine son veren de siz oluyorsunuz. Sandıkta karar veriyorsunuz. Geçmişte neler yaşadıklarımızı biliyorsunuz. Medya manşetleri ile yargı müdahaleleri ile hükümetlerin alanları daraltıldı. Yargı darbesi yapmaya çalıştılar. Sizin seçtikleriniz zorla iş başından uzaklaştırıldı. Bu mevcut anayasa 82 model. Her tarafı dökülen anayasa iş görmüyor, kriz üretiyor. Mevcut sistem kalıcı çözüm üretemiyor. Ekonomi büyümüyor.

AK parti döneminde ekonomiyi 3 kat büyüttük. Bu engeller olmasaydı inanıyorum ki en az 5 kat büyüyecektik. 14 yılda hizmet edip, projeler üretiyoruz. Bir yandan şeytan taşlıyor, bir yandan hizmet ediyoruz. Okullar, yollar yapıyor. Milletimizin hayatını kolaylaştırıyoruz. Yol yapalım, köprü, tünel yapalım dedikçe ‘Hayır’ dediler. Şimdi Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ile bu engelleri ortadan kaldırıyoruz. Doğrudan sandıkta cumhurbaşkanını da hükümetine de sizler karar vereceksiniz. Sizin seçtiklerinize artık kimse karışamayacak. 5 yıl boyunca güçlü hükümetler hizmet, iş üretecek. Bahane üretemeyecek. Beğenirseniz yeniden seçeceksiniz."

 "Tek adam görmek istiyorsan aynaya bak. Seçim olan yerde tek adam olmaz. Milletin olduğu yerde tek adam olmaz. Kriz düşüncesi olmadan 5 yıl çalışacak, iş hizmet üretecek. 5 yıl sonunda gelip hesabı size verecek. Cumhurbaşkanı hükümet sistemi ile ülkenin birçok sorununa çözüm geliyor. Ekonomi şaha kalkacak. Alevilerin, Sünnilerin, Kürtlerin, Türklerin sorunları bir olacak. Hepsi başımızın tacı birinci sınıf vatandaş olacak"

"Kürtlüğünüzle iftihar edin. Bu sizin eksiğiniz değildir. Bir şeyle daha iftihar edin. Ayyıldızlı bayraklarla iftihar edelim. Bunu alçak PKK görsün. Hem Kürtlüğünüzle, devletimizle, Türkiye Cumhuriyeti ile iftihar edeceğiz. Savaşta, neşede, tasada beraber olduk. Bundan sonrada devamlı beraber olacağız. Bu alçak terör örgütünü aramızdan söküp atacağız"

CHP’YE ELEŞTİRİ

"Her türlü çirkinliği yaptılar. Kendilerini kürsüyü kelepçelerdiler. Şimdi çıkmışlar Anayasa değişikliği meclisi zayıflatacak diyorlar. Meclisi zayıflatan sizlersiniz. Kürsü işgal eden, kimseyi konuşturmayan sizsiniz. Bununla meclisin iş gücü daha da artıyor. Hükümeti denetliyor. Sadece milletvekilleri kanun yapacak. Meclisi Cumhurbaşkanı feshedecek diyorlar. Tamamen yalan. Seçime götürebilir. Seçim kararı alırsa, kendisi de gidecek. Çünkü seçim aynı gün olacak. Bu sistem uzlaşma getiriyor. Anlaşma getiriyor. Değerli kardeşlerim Kılıçdaroğlu, bu anayasa değişikliğinde ne yoksa ondan bahsediyor. Yalan diyorsun. Çıkıp televizyonlarda tartışalım diyor. Anayasayı okumamışsın, ne getirdiğini bilmiyorsun, tartışalım diyorsun. Millet iş bekliyor. Millet ülkenin koşar adımlarla gitmesini bekliyor. Bizim tartışmaya zamanımız yok."

HDP’YE ELEŞTİRİ

"Size ihanet ettiler. Sırtlarını terör örgütlerine, Avrupa’ya dayadılar. Anayasayı yok saydılar. Çukurlar kazdılar, şehirleri yıkıp harabeye çevirdiler. Belediyenin işi çukur kazmak mı? Lojistik destek vermek mi? Milletten aldığın yetki ile sosyal projeler yapacaksın, park yapacaksın diye sana oy veriliyor. Bitlis’te milleten topladığın paraları dağa, teröre aktarıyorsun. İşte bunu hesabını bugün veriyorlar. Bitlis’te ve bazı ilçelerde gereğini yaptık. Hizmet üretip, iş üretiyoruz. Alt yapıyı düzeltiyoruz. Daha iyisini yapmak için gayret ediyoruz. Kürt ve Türk kardeşlerimizi bu beladan kurtaracağız. Bu muhteşem tablo bunun müjdecisidir. Türkiye’nin her köşesine barış, huzur kardeşlik gelecek. Bir olacağız, iri olacağız, diri olacağız. Taşeronluk yapanlar bizim başımızın belası olmayacak."