CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında dün toplanan CHP Merkez Yönetim Kurulu’nda, bugün Meclis Başkanı Cemil Çiçek’e sunulacak Kürt sorununa çözüm önerisine ilişkin yol haritası masaya yatırıldı.

 

Edinilen bilgilere göre Kürt sorunu konusunda bugüne kadar en cesur önerileri CHP’nin dile getirdiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, “40 yıldır siyasetçiler elini taşın altına koymadığı için bu sorun çözülemedi. Herkes birbirini suçladı. Şimdi tarihi bir adım atıyoruz. Meclis çatısı altında bu soruna çözüm aranmasını talep ediyoruz. Bu konuda her türlü bedeli ödemeye hazırız. Biz elimizi taşın altına koyuyoruz. Bakalım, diğer partiler de aynı cesareti gösterebilecek mi?” dedi.

 

Toplantıda yapılan değerlendirme sonucunda Meclis’e sunacakları çözüm reçetesine destek vermeleri için Kılıçdaroğlu’nun önümüzdeki günlerde Meclis’te grubu bulunan AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Tayyip Erdoğan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, BDP Eşbaşkanları Selahattin Demirtaş ve Gültan Kışanak’tan randevu talep ederek görüşmesine karar verildi.

 

Görüşmeler sırasında Kılıçdaroğlu’nun, liderlerden Meclis’te kurulmasını önerdikleri “Toplumsal Mutabakat Komisyonu”na üye vermelerini talep ederek, “Bu sorunun çözüm adresi Meclis’tir. Bu sorun, toplumsal uzlaşma ile çözülür. Gelin bu sorunu çözmek için masaya oturalım. Elimizi taşın altına koyalım, akan kanı durduralım” çağrısı yapacağı bildirildi.

 

KILIÇDAROĞLU: BEĞENMİYORSAN SEN ÖNERİNİ GETİR

Kılıçdaroğlu, bugün TMMOB’un 42. Olağan Genel Kurulu’na katıldı. Burada konuşan Kılıçdaroğlu, “Çözümü ürettik, nasıl ele almamız gerektiğini söyledik. Bugün iki arkadaşımız gitti, Sayın Cemil Çiçek’e verdiler; ‘Terörü sonlandırmak mı istiyorsunuz, yol haritamız böyle olmalı’ dedik. Ben gideceğim, bütün siyasi parti liderleri ile konuşacağım. Ne için konuşacağım, niçin konuşacağım; bu ülkede analar ağlamasın artık yeter. Bunun edebiyatı da yapılmasın. Samimiysek terörü sonlandırmak konusunda herkes, bu ülkede yaşayan herkes elini taşın altına koymalı. Sen çözüm üretemedin, ben çözüm üretiyorum. Bana denebilir, ‘Ürettiğiniz çözüm yolu eksiktir, yanlıştır, tutarsızdır.’ Her türlü eleştiri olabilir, saygılıyım eleştiriye. Ama ben onlara daha basit bir soru soracağım, benim önerimi beğenmiyorsan sen önerini getir ben sana destek vereceğim. Yeter ki bu ülkede artık anneler ağlamasın” diye konuştu.

 

"ÇÖZÜME İLİŞKİN SÜREÇ ÖNERİMİZİ ÇİÇEK'E SUNDUK"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu ve CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu TBMM Başkanı Cemil Çiçek'i ziyaretlerinin ardından parlamentoda bir basın toplantısı düzenledi.

 

Loğoğlu, "Kürt meselesinin bütün boyutlarıyla çözümüne ilişkin bir mekanizma, bir süreç önerimizi Sayın Cemil Çiçek'e sunduk" dedi. Önerilerinin temel unsurunun "TBMM çatısı altındaki siyasi partilerin eşit sayıda göstereceği 8 üyeden oluşacak bir toplumsal mutabakat komisyonu oluşturulması" olduğu bilgisini veren Loğoğlu, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'te yapıcı bir tutum gördüklerini belirtti. Ancak bu komisyonun kurulması için bütün siyasi partilerin bu konuda olur demesinin gerektiğini, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun da önümüzdeki günlerde siyasi partilerin liderleriyle görüşme teşebbüsünde bulunacağını ifade eden Loğoğlu şunları kaydetti:

 

"Bu görüşmelerde, siyasi liderler serisindeki görüşmelerde önerimizin gerekçeleri daha ayrıntılı bir şekilde anlatılacak. Mutabakat istenecek. Bu mutabakat sağlandıktan sonra Meclis Başkanımız Sayın Cemil Çiçek kendisine bu konuda düşeni yapmaya hazır olduğunu, çünkü meselenin hakikaten çok büyük ve önemli bir mesele olduğunu, TBMM'nin bu konuda görüşme hakkı ve görevi bulunduğunu o nedenle siyasi partiler kendisine bu oluru bildirdikleri takdirde bu toplumsal mutabakat komisyonunun oluşturulması için gerekeni yapmaya hazır olduğunu bildirdi"

 

Komisyon önerisinin henüz yalnızca bir mekanizma, bir süreç önerisi olduğunu, içerikle ilgili kısmın daha sonra duruma göre netleşeceğini, amaçlarının "ana muhalefet partisi olarak iktidar partisini sıkıştırmak veya kötülemek için bir girişim olmadığını" hatırlatan Loğoğlu, "Her parti kendi görüşlerini, her hükümet kendi çalışmalarını, önerilerini düşüncelerini bu komisyona getirebilecektir. Akil insanlar grubu, yani meclis dışında oluşturulacak ve yine siyasi partilerin temsilcilerinden oluşacak 12 kişilik akil insanlar topluluğu da Meclis dışındaki siyasi partilerden başlayarak onların görüşlerini alacak, sivil toplum kuruluşlarının, vatandaşların görüşlerini alacak ve kendi görüşlerini düşüncelerini, akil insanlar grubu meclisteki komisyona iletecek. Yıllardır ülkemizin başını ağrıtan, can kayıplarına sebep olan her gün şehit verdiğimiz, şehit ailelerinin gözyaşlarına sebebiyet veren bu şiddet sarmalının durması ve bütün vatandaşlarımız kimlikleri ne olursa olsun huzur ve güven içinde, eşitlik içinde yaşayabilmeleri için bu soruna TBMM'nin el koyması, elini taşın altına koyması gerekmektedir" şeklinde konuştu.

 

Daha sonra söz alan CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, "toplumun Meclis'ten bir çözüm beklediğini, siyasi partilerden polemik değil, yengi, yenilgi, yarışma değil mutabakat istediğini" kaydetti. Tanrıkulu, "Siyasi partilerin kendi önyargılarını bir tarafa bırakarak meclis çatısı altında bir araya gelmeleri gerekiyor. Düşüncemiz budur. Biz ana muhalefet partisi olarak düşüncemizi ortaya koyduk, yaklaşımımızı ortaya koyduk. Diğer siyasi partilerin de bu iradeyi göstermelerini bekliyoruz" dedi.

 

MHP: CHP'NİN AÇILIM SEVDASI GİRİŞİMİNİ REDDEDİYORUZ

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, CHP'nin ''Kürt sorununun çözümü'' ile ilgili girişimlerini, ''Yeni açılımların önünü açabilecek yaklaşımları kabul etmemiz mümkün değil'' diye değerlendirdi.

 

''Biz Türkiye'de Kürt sorunu olduğu kanaatinde değiliz. Türkiye'de terör sorunu var'' diyen Vural, teklif geldiği zaman, bunun partinin yetkili organlarında değerlendirileceğini kaydetti.

 

''CHP, açılım politikası bayrağını AK Parti ile birlikte taşıma noktasına geldi. CHP'yi de AKP'nin açılım sevdası sarmış durumda'' ifadesini kullanan Vural, ''Yeni bir açılım sevdası oluşturma noktasındaki yaklaşımı, yeni açılımların önünü açabilecek yaklaşımları kabul etmemiz mümkün değil." diye konuştu.