KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı’nın, geçtiğimiz hafta Kürt sorununda gelinen aşama, müzakerelere dönülmesi için yapılan çağrılar ve bundan sonraki sürece ilişkin yayınladığı deklarasyon Kürt siyasetini hareketlendirdi.

KCK açıklamasında "Türk devleti ve AKP Hükümetinin bir çözüm politikası geliştirmesi halinde, Kürt sorunu bir ay gibi kısa bir sürede çözülür ve Türkiye'ye barış gelir. Özgürlük Hareketi olarak, tercihimiz demokratik siyasal çözümden yanadır. Bu konuda her türlü fedakarlığı göstereceğimiz de açıktır" denilmişti.

DİHA’dan Hayri Demir’in haberine göre KCK tarafından açıklanan deklarasyon sonrası gözlerin çevrildiği Kürt siyaseti, 31 Ağustos için kritik ve önemli bir kararlaşmaya gitti. Türkiye barışı ve PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın tecrit koşullarına ilişkin tarihi bir tutum belirlemesi beklenen HDP, DBP, KJA, DTK ve HDK eşbaşkanları, milletvekilleri, belediye eşbaşkanları dahil tüm seçilmişler, Diyarbakır’da 31 Ağustos günü önemli ve kritik bir açıklamaya hazırlanıyor.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu, kritik bir toplantı gerçekleştirdi. 7 saate yakın süren toplantıda ciddi tartışmalar ve kararlaşmalara gidildi.

Türkiye’nin son bir yıl içerisinden geçtiği gelişmeler, savaş süreci ile darbe girişimi kapsamlı bir şekilde masaya yatırıldı. Önceki MYK toplantılarına oranla daha uzun süren toplantının en önemli gündemi ise KCK’nin önceki gün yaptığı  deklarasyon ve ardından Antep’te yaşanan katliam oldu.

“TARİHİ BİR VİRAJ”

Toplantıdaki ortak nokta ise Türkiye’nin “tarihi bir virajdan geçtiği” tespiti oldu. KCK’nin açıkladığı deklarasyonun da etraflıca masaya yatırıldığı toplantıda, bu deklarasyonun gerek hükümet ve devlet gerekse de demokrasi güçleri tarafından da anlamına denk düşecek bir yaklaşımla kabul edilmesi yönünde çalışmalar yapılması eğilimi ortaya çıktı.

Akşam saatlerinde sona eren toplantıyı kritik kılan nokta 31 Ağustos tarihinde yapılması planlanan girişimin hazırlıklarına başlanması kararı oldu. Parti kaynaklarından alınan bilgilere göre, 31 Ağustos günü  yapılacak olan, toplantı ya da açıklama “tarihi bir gün” olarak değerlendiriliyor ve buna denk düşen bir hazırlığın yapılacağı belirtiliyor.
 
Parti kaynakları belirlenen bu tarihe ilişkin nasıl bir tutum sergileneceği yönünde bilgi vermezken, sergilenecek tutumun Türkiye’nin barışına katkı sağlanması açısından tarihi önemde olacağına işaret ediliyor. Aynı şekilde PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerinde 5 Nisan 2015’te yeniden devreye konulan ve darbe girişimiyle de en üst seviyeye çıkarılan tecrit koşullarına ilişkin de bir tutum ortaya konulacağı ifade ediliyor. (Kaynak: DİHA)