Seçimler sırasında BDP’nin diğer Kürt partileri olan Şerafettin Elçi liderliğindeki KADEP ve Bayram Bozyel liderliğindeki HAK-PAR ile sağladığı yakınlaşma ve ‘Kürtlerin Ulusal Birliği’ hedefli politikası sınırı aştı.

Demokratik Toplum Kongresi, BDP, HAK-PAR, KADEP temsilcileri, "Kürt Ulusal Konferansı" çalışmaları kapsamında Federal Kürdistan Bölgesi'ne giderek, Federal Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesut Barzani'nin Selahattin'deki mekanında bir araya geldi.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) öncülüğündeki heyetin, Federal Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesut Barzani ile yaptığı görüşmede "Kürt Ulusal Konferansı" toplanması kararı alındı. Konferans sonbahara kadar yapılacak.

DTK Eşbaşkanı Ahmet Türk, BDP Eş Genel Başkanı Hamit Geylani, KADEP eski Genel Başkanı Şerafettin Elçi, HAKPAR Genel Başkanı Bayram Bozyel ve Diyarbakır Baro Başkanı Mehmet Emin Aktar'ın içinde bulunduğu heyet Barzani tarafından karşılandı.

TARAFLAR MÜZAKEREYE BAŞLAMALI

Ortadoğu ve Kürt coğrafyasındaki gelişmelerin değerlendirildiği görüşme, 2 saat sürdü. Görüşme sonrası resmi bir açıklama yapılmazken, ağırlıklı olarak Kürt sorununun çözümü ve Kürtler arası birlikteliğin konuşulduğu belirtildi.

Görüşmede, Türkiye'deki 30 yıllık savaşın son bulması için tarafların müzakereye başlamasının gerektiğine işaret edildiği ifade edildi. Her iki tarafın iradesinin bu süreç içinde göz önünde bulundurulması gerektiğine vurgu yapıldığı belirtilen görüşmede, sürecin bir an önce barışa evrilmesi için Kürtlerin sorunlarına çözüm getirecek "Kürdistani" bir konferansın kaçınılmaz olduğunun altının çizildiği kaydedildi.

EN GEÇ SONBAHARA KADAR YAPILACAK

İlkesel olarak bu konferansın yapılmasında mutabık kalındığı aktarılan görüşmede, konferansın en geç sonbahara kadar gerçekleştirilmesinin kararlaştırıldığı kaydedildi. Edinilen bilgilere göre, konferans hazırlıklarının bir an önce başlatılması amacıyla bir komisyon oluşturuldu.

Federal Kürdistan Bölge Hükümeti Başbakanı Berham Salih’le ile akşama doğru bir araya gelecek olan heyet, yarın Kürdistan Parlamentosu Başkanı Kemal Kerkükî'yi ziyaret ettikten sonra Türkiye'ye dönecek.