Kürt ulusal birliğin güçlendirilmesini isteyen BDP, HAKPAR ve KADEP Kürt sorununun çözümü için 7 başlıkta birlikte hareket etme kararı alarak seçim çalışmalarını ortak yürüteceklerini duyurdu.

12 Haziran tarihinde yapılacak olan genel seçimler öncesi, Kürt partileri "Ulusal birlik" çalışmaları kapsamında ortak çalışma yürütme kararı aldı. Konuya ilişkin Sümerpark Resepsiyon Salonu'nda yapılan basın toplantısına BDP Eş Genel Başkanı Filiz Koçali, HAKPAR Genel Başkanı Bayram Bozyel ve KADEP Genel Başkan Yardımcı Lütfi Baksi katıldı.

Ortak açıklamayı okuyan HAKPAR Genel Başkanı Bayram Bozyel, cumhuriyetin kuruluşundan bu yana Kürt halkının, yaşadığı ata topraklarında, her türlü insani ve ulusal haklardan yoksun bırakıldığına dikkat çekti. Kürt halkının aynı zamanda insanlık dışı baskılara maruz kaldığını ve büyük acılar yaşadığını hatırlatan Bozyel, baskı ve zulüm politikalarına karşı Kürt halkının her seferinde haklı olarak direndiğini, ulusal onurunu korumak için inanç ve kararlılıkla mücadele ettiğini ve bu uğurda büyük bedeller ödediğine işaret etti.

‘BİRLİKTE İŞ YAPMA İHTİYACI DAHA YAKICI HALE GELDİ’

Söz konusu direniş sayesinde, uluslararası koşulların etkisiyle ret ve inkar politikalarına eşlik eden "zulüm" çarkının işlevsiz hale geldiğini ifade eden Bozyel, acı ve gözyaşına rağmen devletin şiddet politikaları ile bir yere varamadığını kaydetti. Gelinen aşamada sorunun demokratik ve barışçıl yollardan çözümü için koşulların dünden daha elverişli olduğunu, iç ve dış şartların daha da olgunlaştığını vurgulayan Bozyel, "Söz konusu elverişli koşulları değerlendirmek ve çözüm için bir fırsata dönüştürmek bakımından Kürt halkının ulusal demokratik güçlerinin birliği ve birlikte iş yapma ihtiyacı daha yakıcı hale gelmiş durumdadır" dedi.

KÜRT SORUNUNUN DEMOKRATİK ÇÖZÜMÜ İÇİN 7 ANA MADDE

'Kürt halkının siyasi iradeleri olarak, Kürtler arası ilişkilerde şiddetin reddedilmesini, karşılıklı saygı, farklılıkları kabul ve çok seslilik anlayışının inşaa edilmesinin altını çizdiklerini ifade eden Bozyel, Kürt sorununun barışçıl, demokratik ve eşitlik temelinde çözümüne zemin oluşturmak için de şu kararları aldıklarını belirtti:

"-Kürt kimliğini tanıyacak, Kürtlerin kendi kendilerini yönetme hakkını güvence altına alacak bir anayasanın yapılması,

-Kürtçenin eğitim dili olarak kabul edilmesi ve kamusal alanda serbestçe kullanılması,

-Kürtlerin kendi özgün kimlikleri ile örgütlenebilmeleri ve siyasal sürece özgürce katılabilmeleri,

-Bütün siyasi hükümlü ve tutukluların serbest bırakılması,

-Bölgedeki militer odaklar dağıtılması ve köy koruculuğunun kaldırılması,

-Seçim barajının tümden kaldırılması,

-Geçmişte Kürt halkına karşı işlenen cinayetlerin ve işlenen suçların açığa çıkartılarak hesap sorulması için, işbirliği yapmaya ve ortak tutum geliştirmeye karar vermiş bulunuyoruz."

Bozyel, açıklamasını şu sözlerle sonlandırdı: "Kürt ulusal demokratik güçlerinin yakınlaşması ve ulusal birliğin örülmesi bakımından seçim sürecinde yapılacak ortak işleri ve izlenecek tutumun önemine dikkat eden partimiz, Kürt toplumunun bütün farklılıklarını kapsayacak bir Ulusal Birlik mekanizmasının oluşması yönünde çaba göstereceklerini ilan ederler."

ANF