MARDİN - AKP Mardin Milletvekili Abdurrahim Akdağ, barış ortamının tesis edilmesi halinde "genel affın" da gündeme gelebileceği yönündeki açıklamalarını değerlendiren DTK Eş Başkanı Aysel Tuğluk, "Kürt meselesi bir af meselesi değildir. Kim kimi af edecek?" diye sordu.

 

Devletin "güvenlik" eksenli izlediği politika sonucu binlerce Kürt siyasetçisi, düşünen, üreten muhalif kesimlerin bir kurgu üzerine tutuklandığını ifade eden Tuğluk, "Bununla Kürt siyasetini bitirme, iradesini kırma ve örgütsel anlamda zayıflatma hedefi vardı. Böyle bitireceklerini sandılar. İzlenen bu politikanın kısa sürede sonuç alamayacağı görülecektir" dedi.

 

Tuğluk, "Newroz'da halkın ayağa kalkışından muhalefetin kontrol edilemeyeceği açığa çıktı. Bu çerçevede Kürt sorunu zaten çözümü dayatıyor. Çözümsüzlük en fazla iktidarları zora sokacaktır. Onları da vuracaktır. Geçmişte izlenen bu politikalar nasıl sonuç vermediyse şimdi de vermeyecektir. Bütün bunlar herkese kaybettiriyor. Bundan vazgeçilmesi, bir uzlaşının yakalanması gerekir" dedi.

 

Kürt sorununda bir program dahilinde ve "Bu politikalar sonuç vermedi, Kürtlerle onurlu bir barış yapacağız" denilerek, bir çözüm programının ortaya konulması gerektiğini kaydeden Tuğluk, "Af değil, toplumsal barış ekseninde siyasi tutsakların, rehine olan siyasetçilerin serbest bırakılması gerekiyor. Zaten içerde olmaları bir siyasi soykırımdır. Onları tutuklayarak ellerinde koz olarak kullanmak istediler. Bu ahlaki bir durum da değildir" dedi. PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın avukatlarının tutuklanmasına dikkat çeken Tuğluk, "Ortada ahlaki bir problem var" dedi. 6 bin Kürt siyasetçisi, gazeteci, akademisyen ve muhaliflerin içeride tutulmasının gayri meşru olduğunu dile getiren Tuğluk, "Genel af"ın tek başına Kürt sorununu çözmeyeceğini ve sorunun affa indirgenemeyeceğini söyledi.

 

Sorunun çok yönlü olduğunu ve çok yönlü ele alınması gerektiğini ifade eden Tuğluk, İmralı'da, diyalog ve müzakere koşullarının yaratılması ve Öcalan'ın özgürlüğünün artık tartışılması gerektiğini söyledi. Tuğluk, askeri ve siyasi operasyonların da son bulması gerektiğini kaydetti.

 

AKDAĞ NE DEMİŞTİ?

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Kürt illerinde 1 hafta çalışmalarda bulunan AKP'li 5 milletvekilinden AKP Mardin Milletvekili Abdurrahim Akdağ, bugün düzenlediği basın toplantısında, barış ortamının tesis edilmesi halinde ‘genel ‘affın’da gündeme gelebileceğini söylemişti. Akdağ, "Barış ortamı tesis edilirse bu atmosferde genel af da gündeme gelebilir. Örgüt üst yönetiminden 250- 300 kişi üçüncü ülkelere gidebilir. Diğerleri demokratik ortama katılarak siyasal alanda faaliyet gösterebilir” dedi. Sonuca ulaşmak için PKK’nin silah bırakması gerektiğini söyleyen Akdağ, “Silahın bırakıldığı ortamda hükümet ciddi reformlar yapabilir" demişti. (anf)