Öcalan’ın 2013 Newrozu’nda okunan mesajındaki dini vurgu, bazı çevrelerde “Türk İslam sentezi gibi, Kürt İslam sentezi mi oluşuyor?” sorusunu akla getirdi. HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Ayhan Bilgen ise bu tür eleştiri doğru bulmuyor.

Remzi Budancir'in Taraf'ta yer alan haberine göre PKK lideri Abdullah Öcalan’ın önerisi ile gündeme gelen “Demokratik İslam Kongresi”nin alt yapı çalışması tamamlandı. Kongrenin 10-11 Mayıs’ta yapılması kararlaştırıldı. Bazı çevreler, kongrenin “Kürdistani” olmamasını eleştirirken, sosyalistlerin bir kısmı Kürt hareketinin “dini çizgi”ye kaydığını savnuyor. Öcalan’ın 2013 Newrozu’nda okunan mesajındaki dini vurgu, bazı çevrelerde “Türk İslam sentezi gibi, Kürt İslam sentezi mi oluşuyor” sorusunu akla getiriyor.

Ayhan Bilgen, “Neden dinler değil de İslam kongresi” sorusuna, daha önce yapılan Ezidi, Alevi ve İslam konferanslarını örnek göstererek, inanç çalıştayı ve her inanç grubunun ayrı ayrı yapılan konferanslarının Demokratik İslam Kongresi’nin (DİK) alt yapısını oluşturduğunu söylüyor. Kürdistan İslam Konferansı’nın geçen yıl yapıldığını hatırlatan Bilgen, DİK ile katılımı çeşitlendirmeyi hedeflediklerini vurguluyor.

Bilgen, “İslami çevrelerdeki ayrışma Kürdistanlı ya da Kürt olup olmamanın ötesinde demokrasi, barış, özgürlük gibi değerlerle kurduğu ilişki üzerinden şekillenmektedir. Türk İslam anlayışına tepki olarak Kürt İslam anlayışı ile hareket etmek son derece risklidir. Kürtlük ve İslam sentezlenecek iki unsur değildir. İktidarın kötü bir taklidi olmak Kürtlerin arayışını geriye götürür” dedi. Bilgen ayrıca, Öcalan’ın 2013 Newroz mesajındaki dini vurgunun Alevilerde yarattığı rahatsızlığı ise “tarihsel travmalardan kaynaklı” olarak nitelendirdi.