HDK Eş Sözcüsü ve HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, belediyelere kayyum atanmasını ve PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın kardeşi Mehmet Öcalan'la görüşmesini değerlendirdi.

Kürkçü, "Tüm bunlardan şunu anlıyoruz, Kürdistan'daki kontrgerillaların başında Erdoğan var. Erdoğan bu kontrgerilla sayesinde Kürdistan'a hakim olacağını düşünüyor. Bunun imkanı yok. Sürdürülemez bir politika izliyor. Ya kayyumlar gidecek ya da çatışma devam edecek." dedi

DİHA’nın haberine göre, Öcalan'ın kendisinden bekleneni yaparak onurlu bir barıştan yana tutumunda ısrarcı olduğunu belirten Kürkçü, "Sayın Öcalan her zaman olduğu gibi bugün de tutarlı davrandı. Öcalan sürekli ve sistematik düşünen biri, 2013 Newroz'unda ne dediyse bugün de onu söyledi" dedi.

"Sayın Öcalan eninde sonunda yapılacak olan tarihi uzlaşmanın farkında, onun için çabalıyor" diyen Kürkçü, Öcalan'ın müzakere sürecini yürüten kurum ve aktörlere özetle "Tutarlı olun, yolumuza devam edelim" dediğini belirtti.

Kürkçü, devletin ve Saray'ın Öcalan’ın çağrısına cevap verecek politik hazırlığının olmadığını dile getirdi.

AKP ve Saray'ın Kürt halkına ve demokrasi güçlerine teslimiyet çağrısı yaptığını savunan Kürkçü, "Sayın Öcalan tüm bu çağrıları elinin tersiyle itti. Siyasi mücadeleyle savaşın sonlanabileceğinin önünü açtı. Ancak teslimiyetin asla bir seçenek olmadığını da belirtti" dedi.

Öcalan'ın çağrısının devletten ziyade demokrasi, barış ve özgürlük güçlerine yönelik olduğunu kaydeden Kürkçü, "Sayın Öcalan hükümeti ve devleti demokrasiden yana zorlayacak olan gücün demokrasi, barış ve özgürlük cephesinin ortak bir tavır almasıyla mümkün olduğunu bizlere söyledi" ifadelerini kullandı.

'HALKLARIN BİZDEN BEKLEDİĞİ FAŞİZME KARŞI DİRENMEKTİR'

Devletin Kürt sorununun çözümüne yeterli ciddiyetle yaklaşmadığının kaydeden Kürkçü, "Hükümet çözümsüzlükte ısrarcı olabilir. Bunun karşısında tabi ki halk kendini koruyacaktır. Mezbahaya götürülen kesimlik gibi davranmamız beklenemez. Buna her şeyden önce halk itiraz eder. Halkların bizden beklediği faşizme karşı direnmektir" dedi.

'İÇ SAVAŞI PKK ÖNLEDİ'

15 Temmuz darbe girişiminin ardından PKK'nin çatışmalarda taraf olmayan bir tutum sergileyerek iç savaşı önlediğini savunan Kürkçü, PKK'nin iç savaşı önlediğini ancak AKP ve Saray'ın kayyum atayarak ülkeyi bilinçli bir şekilde iç savaşa sürüklediğini söyledi.

'YA KAYYUMLAR GİDECEK YA DA ÇATIŞMA DEVAM EDECEK'

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın sürdürülemez bir politika sürdüğünü söyleyen Kürkçü, "Tüm bunlardan şunu anlıyoruz, Kürdistan'daki kontrgerillaların başında Erdoğan var. Erdoğan bu kontrgerilla sayesinde Kürdistan'a hakim olacağını düşünüyor. Bunun imkanı yok. Sürdürülemez bir politika izliyor. Ya kayyumlar gidecek ya da çatışma devam edecek." 'Kendi özsavunmamızı oluşturmalıyız' Bu noktada Öcalan'ın özsavunma çağrısına dikkat çeken Kürkçü, "Bu açıdan öz savunmaya hem önem vermek hem de ciddiyetle yerine getirmek çok önemlidir. Çünkü bizleri savunacak bir kamu güvenliği mekanizması yoktur. Sayın Öcalan'ın da belirttiği gibi kendi öz savunmamızı oluşturmalıyız" diye konuştu.

Kürkçü, "Kürdistan ve Türkiye'nin batısı arasında bir köprü örerek ortak mücadele oluşturacağız. Fakat eninde sonunda Sayın Öcalan'ın tarihi iyimserliğini paylaşan insanlar olarak, güç birliğini yerine getireceğiz. HDK, HDP, DBP, DTK ve KJA ile ortak kurtuluş projesini inşa edeceğiz" dedi.

'ÖCLAN’IN MESAJINI ÖNEMSEMELİYİZ'

Öcalan’ın mesajının önemsenmesi gerektiğini ifade eden Kürkçü, "Sayın Öcalan özgürlüğe giden kestirme bir yolun olmadığını ve çatışma kadar müzakerenin de, savaş kadar barışın da bir hakkın elde edilmesinde yeni bir özgürlük alanın inşasında önemini anlattı. Bizleri tek boyutlu düşünmekten alıkoydu. Bu açıdan Sayın Öcalan'ın mesajını çok önemsememiz ve tabiri caizse çerçeveleyip evimizin duvarına asmamız gerekiyor" dedi.