Yunanistan’daki seçimlerin Radikal Sol Koalisyonu SYRIZA’nın zaferiyle sonuçlanması, gözleri Türkiye’deki genel seçimler öncesi demokratik güçlerin ortaklaşıp, ortaklaşmayacağı yönündeki tartışmalara çevirdi.

Konu hakkında ANF’den Zeynep Kuray'a konuşan HDP Milletvekilli ve HDK Eşsözcüsü Ertuğrul Kürkçü, HDP’nin seçimlere Birleşik Haziran Hareketi ile ortak girmeye hazır olduğunu, onlardan gelecek cevabı beklediklerini söyledi. İsim veya vitrinden çok momentumu kaçırmamanın önemli olduğunu vurgulayan Kürkçü, ortaklık kurmak açısından uygun koşulların mevcut olduğunu ve Tayyip Erdoğan tek başına iktidar ve anayasal gücü elde etmesin diyenlerin üzerine düşünmesi gereken çok önemli bir mesele olduğuna dikkat çekti.

'ORTAKLAŞMADAN KASIT, TOPLUMSAL KESİMLERİN DAYANIŞMASI'

Mevcut durumunda HDP açısından başka bir parti etiketiyle seçimlere girmenin çok kolay görülmediğini aktaran Kürkçü, ancak isim veya vitrinin sadece teknik bir ayrıntı olduğunu esas olanın seçimlere ortak girmek olduğunu kaydetti. Kürkçü, Birleşik Haziran Hareketi’ne HDP’ye katılması yönünde her hangi bir dayatma yapılmadığını hatırlatarak, sadece seçim faaliyetini ortaklaşma yürütmeyi teklif ettiklerine işaret etti.

HDP’nin içinde çok çeşitli dinamiklerinin yer aldığını hatırlatan Kürkçü, ancak bu durumun Türkiye’deki demokratik ve sosyal muhalefet güçlerinin tamamını kapsamadığına dikkat çekerek, “Ortaklaşmadan söz ederken, siyasi gruplar arasındaki sözleşmelerden çok, toplumsal kesimler arasındaki dayanışmayı esas alıyoruz. Eğer bu oluyorsa zaten buna mutlaka bir siyasi ifade kazandırılır. O nedenle en son dakikaya kadar ortaklaşa yürüme konusunda kapıları, pencereleri, akılları, fikirleri, gözleri açık tutacağız” dedi.

‘BU MOMENTUMU KAÇIRMAK SİYASET DIŞINA DÜŞMEKTİR’

Bu ortaklığa yönelik hiçbir engel görmediğini de ifade eden Kürkçü, burada önemli olanın tüm kesimlerin süreci iyi kavrayıp, ortak hareket etmesi gerektiğini altını çizdi. HDP olarak barajı aşıp aşmama kaygısı taşımadıklarını ifade eden Kürkçü, “Biz ister parlamentoya girelim, ister girmeyelim, bu momentumu kaçırmak siyaset dışına düşmek anlamına gelir” dedi.

Kürkçü, “Parlamento her şey demek değil. Ancak parlamentoda olmak Tayyip Erdoğan’ın diktatöryal fantezilerini gerçekleştirilmesi için ihtiyaç duyduğu 230 milletvekilini elde edememesi demek. O açıdan Tayyip Erdoğan tek başına iktidar ve anayasal gücü elde etmesin diyenlerin üzerine düşünmesi gereken çok önemli bir meseledir” diye konuştu.

'ORTAKLIK KURMAK İÇİN ŞU AN UYGUN KOŞULLAR'

Kürkçü, HDP’nin yüzde 0,3 puan çoğaltmasının 30 milletvekillini Tayyip Erdoğan’dan geri almak anlamına geldiğini, başka partilerin oy oranının yüzde 5 artmasının dahi Erdoğan’ın gücü karşısında herhangi bir değişiklik ifade etmeyeceğine dikkat çekti; “O yüzden hem seçim aritmetiği hem seçim siyasetini hem de seçim söylemini dikkatle düşünürse, herkes bir ortaklık kurmak için şu an uygun koşulların mevcut olduğunu anlar” diyen Kürkçü, bu yönde temasları sürdürdüklerini aktardı.

‘CHP İLE OYALANMAK GERÇEK BİR İHTİMALİ KAÇIRMAKTIR’

CHP’nin seçimlere Birleşik Haziran Hareketi ile katılabileceğine yönelik söylemlerini de değerlendiren Kürkçü, CHP’de öyle bir potansiyel görmediklerini ifade etti. Birkaç CHP vekilinin bu tür manevralara dahil olmuş olmasının CHP Genel Merkezi’nin seçim siyaseti hakkında bir fikir vermeyeceğini belirten Kürkçü, CHP’nin bu seçimlerde de önceki seçimlerde olduğu gibi, sağa, milliyetçiliğe ve cemaate oynayarak seçimi kazanma eğilimini sürdüreceğini vurguladı. “Bizim öngördüğümüz özgürlükçü, öz yönetimci, demokratik ve eşit yurttaşlığa dayalı, Kürtlerin, Türklerin ve tüm öteki halkların ortak yeniden kuruluş projesi bakımından CHP’nin sunduğu hiçbir girdi yok. O yüzden CHP ile oyalanmak demek gerçek bir ihtimali kaçırmak demektir” dedi.