HDP'li Ertuğrul Kürkçü, KCK Yürütme Konseyi Eş Başkanı Cemil Bayık'ın 'marjinal' açıklamasıyla ilgili değerlendirmede bulundu.

Kürkçü, Cumhuriyet'ten Mahmut Ilıcalı'ya konuyla ilgili olarak verdiği yanıtların sonucunda bazı medya organlarında yer alan "Kürkçü'den Cemil Bayık'a 'marjinal' yanıtı; Ayıp, üstüme alındım" şeklindeki haberleştirmelerin  düşüncelerini yansıtmadığını belirterek, "Tamamı ve doğrusu şöyledir" dedi ve twitter'dan şu açıklamayı yaptı:

"'Ayıp' olan siyasi tespit değil, onun haberleştirilme biçimidir

Cumhuriyet gazetesi muhabiri Mahmut Ilıcalı'nın sorularına verdiğim yanıtlar kastımı ve düşüncelerimi yansıtmayan bir dil ve söylem ile ve eksik olarak haberleştirilmiştir. Tamamı ve doğrusu aşağıdaki gibi olmalıydı.

1. "HDP bazı marjinal yaklaşımlardan kurtulmalıdır" sözüyle neyi ifade ettiği Cemil Bayık'ın kendisine sorulmalıydı. Bayık haberciler için ulaşılamaz bir kişi değildir.

2. Söyleşiyi yapan Ruşen Çakır'ın bu yanıtı mantıki sonucuna vardırmak için çaba göstermemiş olması sorundur. Söyleşiyi burasından tutarak manşete taşımak ise yayınlayan gazete için bir ayıptır.

3. Bununla birlikte bir eski eş başkan ve HDP Onursal Başkanı olarak -haberde denildiği şekilde Bayık'ın tespitlerini değil- buradan doğacak tartışmayı üzerime almak zorundayım.

4. Bayık'ın HDP için öngördüğü genişleme ufkunun "alevileri, demokrat müslümanları, solu, liberalleri" kapsadığı gözönüne alınırsa uyarısıyla herhangi bir sol politik kümeyi ima etmediği anlaşılabilir. Burada daha çok bir toplumsal/kültürel yakınlığın kastedildiğini düşünebiliriz.

5. HDP herhalde bu tartışmayı değerlendirecek ve bir sonuca ulaştıracaktır."

Cumhuriyet'ten Mahmut Ilıcalı'nın haberinde, Kürkçü'nün Ruşen Çakır'ın soruyu mantıki bir sonuca vardırmak için çaba sarf etmemesine yönelik eleştirisi, sanki Cemil Bayık'a söylenmiş gibi haberleştirilmişti.