Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir 1'inci bölge 1'inci sıra milletvekili adayı Ertuğrul Kürkçü, Çözüm Süreci'nin odağında bulunan HDP'nin oluşturacağı siyasette merkezi ilginin Türkiye'nin bütün ezilenlerinin ortak sorunlarına dönük olacağını söyledi.

Kürkçü, “Tabi ki aktüel olarak ortada bir çatışma olduğu için ve bu çatışma da ancak barış ile sona erebileceği için Kürt meselesinin çözümünde aktif rol almaya devam edeceğiz. Ancak İzmir'de bizim konuşacağımız tek konu elbette bu olmayacak” dedi.

“İZMİR'DE 1 MİLYON KÜRT VAR”

Engin Tatlıbal’ın Ege Meclisi’nde yayımlanan haberine göre, İzmir'de hatırı sayılır bir Kürt nüfus olduğunu vurgulayan Kürkçü, “Tahminen İzmir'in dört milyonu aşan nüfusunun bir milyona yakın bölümünü, buraya çeşitli zamanlarda ve çeşitli nedenlerle göçmüş Kürtlerden oluşuyor. Ama İzmir zaten bir göçmen kenti. İzmir'de yaşayan ve İzmir doğumlu olan kişilerin sayısı, İzmir'in nüfusunun yüzde 25'ine denk geliyor. Demek ki İzmir nüfusunun yüzde 75'i, en azından ikinci kuşak göçmenlerden oluşan ve hayat, iş ve gelecek mücadelesi içindeki insanlar. Bu nedenle İzmir'de merkez siyasetin Kürt sorununa odaklanması, İzmir'de insanların en çok ihtiyaç duydukları bir şey değil. Ama bu konu, Türkiye'nin merkez siyasetinin odağında olduğu için HDP, bunu İzmir'de de dillendirecek. Demek ki biz, Türkiye'nin bütün sorunlarının kesiştiği bir noktada siyaset yapıyoruz” diye konuştu.

‘TOPLUMUN BÜTÜN KESİMLERİNDEN SEMPATİ ALIYORUZ’

İzmir'de kendilerine yönelik büyük bir ilginin olduğunu belirten Kürkçü, “Bizim şu ana kadar İzmir'de yürüttüğümüz çalışmalara baktığımızda aldığımız tepkilerin bize gösterdiği şey, toplumun bütün kesimlerinden büyük bir sempati aldığımız ve insanların bizden büyük beklentileri olduğu. Bugüne dek yaptığımız muhalefet ve doğru bildiklerimizdeki ısrarımız, toplumda hoşnutluk yarattı. Sosyalistlerin bu süreçte Kürt halkının temsilcileriyle yan yana bulunması, insan hakları savunucularının, feministlerin, ekolojistlerin bu süreçte yan yana olması, genç seçmenlerin gözünde HDP'yi bir çeşit kaleidoskop gibi kılıyor. HDP'ye hangi yönden bakarsanız, ne yöne çevirirseniz bir başka güzel şekil görüyorsunuz” ifadesini kullandı.

“MHP'LİLER BİLE BARAJI GEÇMEMİZİ İSTİYOR”

HDP'nin, başkanlık sisteminini önlemek adına mecliste önemli bir rol üstleneceğini vurgulayan Kürkçü, “Bu, MHP'lisinin de CHP'lisinin de HDP'ye sıcak bakmasına yol açıyor. MHP'liler dahi 'HDP barajı geçmesin' demiyorlar, hatta 'Geçsin' diyorlar. MHP'li vatandaşların çokça olduğu Bayraklı Sevgiyolu'nda dolaştık ve insanlar verdiğimiz bildirileri aldı, bizimle açıkça konuştular. İlk kez arada bir husumet olmadan diyalog kurabildik. Bu, çok olağanüstü bir durumdur” dedi.

“HEDEF YÜZDE 15”

Cumhurbaşkanı seçimlerinde İzmir'de yüzde 7-8 bandında oy aldıklarını hatırlatan Kürkçü, merkezi bir hedef olarak seçime girdikleri her yerde oylarını yüzde 100 artırmayı koyduklarını belirterek “Bu da demektir ki İzmir'de hedefimiz, yüzde 15 gibi bir oy almaktır. Bu gerçekleşebilir mi? Bence gerçekleşebilir. İzmir'de yaşayan tüm gençlerin, kadınların, Alevilerin ve Kürtlerin oylarına talibiz. İnsanları HDP'ye davet ediyoruz ve ben bu davetin kabul göreceğine inanıyorum. Çünkü İzmir'in her yerinde çok büyük hüsn-ü kabul gördük” diye konuştu.