Sevgi Lord-ANF / Strasbourg

BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Türk Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın partilerine yönelik KCK adı altında yürütülen operasyonlarla Kürtlerin kazanımlarını yok ederek, 2014’de ‘tek başına hükümdar’ olmak istediğini söyledi. Kürkçü, 12 Haziran’da olduğu gibi AKP’ye karşı ciddi bir muhalefet oluşturma konusunda umutlu olduğunu belirtti.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nde (AKPM) temaslarda bulunmak amacıyla Fransa’nın Strasbourg kentinde bulunan Ertuğrul Kürkçü, kentte düzenlenen bir halk toplantısına katıldı. Alsace Kürt Evi’nde gerçekleşen buluşmada Kürkçü, Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit, KCK operasyonları, Roboski katliamı ve BDP ile Türkiyeli oluşumların yeni dönemde izleyecekleri politikalar konusunda bilgilendirmede bulundu.

34 İNSAN BİLEREK KATLEDİLDİ

28 Aralık tarihinde Uludere’de 34 kişinin AKP ve Genelkurmay tarafından bilerek katledildiğini belirten Kürkçü, Heronların o insanların sivil mi silahlı mı olduğunu tespit edebildiğini kaydetti. BDP Eşgenel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın sözlerine atıfta bulunan Kürkçü, katliamın “Son dönemde Kürtlere karşı uygulanan planın bir parçası” olduğunu söyledi.

Öcalan’ın kardeşi ile görüşmek istememesi iddialarına da değinen Kürkçü, Öcalan’ın böylesi durumlarda açıklama yapmamasının ve görüşmeye çıkmak istememesinin düşündürücü olduğunu kaydetti.

KÜRT SORUNU HAKKINDA YANLIŞ BİLGİLENDİRME VAR


BDP’yi temsilen Avrupa’da yaptığı görüşmelerde, Kürtlerin ve sorunun uluslararası arenada Türkiye devletinin söylemlerinin tartışıldığını, yabancı parti ve hükümetlerin medya eliyle yanlış bilgilendirildiğini de söyleyen Kürkçü, “Meclisi boykot ettiğimiz dönemde yurtdışında aktif bir çalışmamız olmadığı için, birçok konuda hükümetin propagandası aynen burada da yapılmış. Örneğin Avrupalılar çatışmaların sadece 13 askerin yaşamını yitirdiği Silvan olayı nedeniyle arttığını düşünüyor. Henüz yeni yeni bazı gerçekleri Avrupalı siyasetçilere gösteriyoruz. Önümüzdeki dönemde bu çabalarımız daha da yoğunlaşacak elbette. Burada yaşayan Kürtlerin de aktif bir şekilde buna destek olmaları gerekiyor” dedi.

2014’DE HÜKÜMDAR OLMAK İSTİYOR

Ertuğrul Kürkçü, KCK operasyonlarının amacının BDP’nin 2009 ve 2011 seçimlerindeki başarısından sonra geldiğine dikkat çekerek, devletin böylesine büyük bir coğrafyada Kürtlerle belli oranda da olsa iktidarı paylaşmak istemediğine vurgu yaptı.

Kürkçü şöyle devam etti: “Bilindiği gibi 2014’de hem yerel seçimler hem de cumhurbaşkanlığı seçimleri var. Tayyip Erdoğan 2014’de yerel yönetimler başta olmak üzere Kürtlerin elindeki kazanımları yok ederek, kendi hükümdarlığını sağlama almak istiyor. Mersin’de seçildiğimde görevde olan il yönetimi tutuklandı. Onun yerine bir ekip kurmak için görevlendirilen tüm arkadaşlarımız da sırasıyla tutuklandı. Ondan sonra gelenler de tutuklandı. AKP ve Erdoğan böyle yaparak, 2014’deki seçimlerde karşısında rakip bırakmak istemiyor ve Erdoğan tek hükümdar olmak istiyor. Yani bence hedef bir anlamda da 2014.”

BDP Milletvekili, tüm baskılara rağmen, Kürtlerin, ezilenlerin, Alevilerin ve sol-sosyalist kesimlerin bugün önemli bir birliktelik yakaladıklarını da ifade etti. Kürkçü, 12 Haziran seçimlerinde olduğu gibi AKP’ye karşı ciddi bir muhalefet oluşturmaya çalıştıklarını ve bunun Türkiye’nin batısında daha da etkili hale getirileceğinden umutlu olduğunu da sözlerine ekledi.