HDK Eşsözcüsü ve HDP İzmir milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Erdoğan’ın 'erken seçim oyunu'nun bozulması gerektiğini belirtti, “Hiçbir şey yapmadan erken seçim havasına girmek, Erdoğan’ın kurgusunun siyasi atmosfere hakim olması demektir. Buna izin vermemek gerekiyor” dedi.

Erken seçim ve koalisyon tartışmaları üzerine ANF’ye konuşan Kürkçü, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bir aydır hükümet kurma görevini Davutoğlu’na vermediğini belirtti ve bunun bir "erken seçim oyunu" olduğunu savundu.

Kürkçü, Erdoğan’ın erken seçim planının bozulması gerektiğine işaret etti, “HDP’nin her şeyden önce bu oyunu tespit ederek, buna karşı bir taktik geliştirmesi gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.

‘ERKEN SEÇİM AKP’NİN YARARINA’

“Erken seçim esasen Erdoğan ve eğer Erdoğan’la tamamen hemfikirse AKP’nin çıkarınadır” diyen Kürkçü, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Belki biz de bir erken seçimde oyumuzu artırabiliriz; bu muhtemel. Ancak tek başına AKP hükümeti için açılacak olan bu hamlenin, böylesine edilgen bir biçimde karşılanmasını siyaseten doğru bulmuyorum. Ayrıca önceki savaş tezkerelerinin gereğinin AKP tarafından yerine getirilecek olması bizim için güvenlik ve savaş riski de yaratıyor. AKP’yi tek başına hükümet kılma hedefiyle girilecek bir erken seçim de savaş riskini artıracaktır.”

Mevcut Siyasi Partiler ve Seçim Kanunları ile erken seçime gitmenin de çok büyük sorun olduğunu belirten Kürkçü, “Her ne kadar biz barajı geçmiş olsak da, HDP’nin önündeki baraj tuzağı sürüyor. Ayrıca biz bu konuda bir atak yapmadığımız takdirde sol, sosyalist, demokrat, insan hakları savunucusu parti ve hareketlerin de baraj altında, parlamento dışında kalmasının önüne geçememiş oluruz. Siyasi Partiler ve Seçim Kanunu’nun değişmesini birinci öncelik olarak ortaya koymak, barajın kaldırılması konusunda güçlü bir mücadele sürdürmek de bizim gündemimizde olmalı” diye konuştu.

HDP Eşsözcüsü ve HDP Milletvekili Kürkçü, AKP-CHP koalisyonunun mevcut seçenekler arasında tercih edilebilir olarak gösterildiğini hatırlatarak, HDP’nin bu konuda yapıcı bir siyaset yürütmesi gerektiğinin altını çizdi. Kürkçü, bu siyasetin sonuçsuz kalması halinde erken seçim tartışmasına girilmesi gerektiğini söyledi ve ekledi: “Ancak, hiçbir şey yapmadan erken seçim havasına girmek, Erdoğan’ın kurgusunun siyasi atmosfere hakim olması demektir. Buna izin vermemek gerekiyor” dedi.

‘AKP-HDP KOALİSYONU İHTİMALİ NEREDEYSE SIFIR’

Bazı köşe yazılarında gündeme getirilen “HDP-AKP koalisyonu” önerisine ilişkin soruya da yanıt veren Kürkçü, “Kürt halkı içerisinde böyle bir öneride bulunanlar var. Ancak HDP içerisinde bunun yüksek sesle dillendirildiğini duymadım. Ancak bu da meşru bir görüş” diye konuştu.

AKP-HDP koalisyonuna ilişkin olarak da barış ve çözüm bakımından tayin edici bakanlıklar HDP’de olmazsa büyük bir riskin bulunduğuna dikkat çeken Kürkçü, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Başkalarına ironik gelebilir ancak İçişleri, Dışişleri, Milli Savunma, Adalet ve Çalışma bakanlıkları bizde olursa böyle bir hükümet kurmak pekala anlaşılabilir olur. Çünkü AKP’nin içinde olduğu bir hükumette zulüm, hegemonyacılık ve savaşçı girişimler mümkündür ve bunları kontrol edemediğimiz takdirde AKP’nin elindeki bu bakanlıklar eliyle girişilecek olan bütün icraatın mesuliyeti de bizde olur. Biz nasıl girebiliriz böyle bir mesuliyetin altına? AKP ile bizim bir hükümet kurma ihtimalimiz bu sebeplerle neredeyse sıfır. Kaldı ki AKP çözüm perspektifini de siyasi gündemden kaldırmış durumda. Hükümet yasalar elverdiği ve siyaseten de bir engel olmadığı halde Öcalan’ın avukatı ve ailesi ile görüşmesinin önünü kapalı tutuyor. Heyet Ada’ya gidemiyor. Bu şartlar altında neye özenilip de AKP ile hükümet kurmaya kalkılacak? O nedenle bizim için bunun realize edilebilir yanını görmüyorum. Böyle düşünen arkadaşların argümanlarını dinlemek isterim ama henüz bilmiyorum.”