BDP'li Ertuğrul Kürkçü'nün Kıbrıs Barış Harekatı'nı "işgal" olarak nitelemesine tepki gösteren CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, "O dönemdeki Cumhuriyet Hükümeti, KKTC'ye, zulüm, haksızlık ve cinayetleri önlemek amacıyla gitmiştir" dedi.

 

TBMM Genel Kurulunda, BDP milletvekilleri, Ekonomi Bakanlığı, Avrupa Birliği Bakanlığı, Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu ile Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğünün bütçeleri üzerinde görüşünü dile getirdi.

 

BDP Muş Milletvekili Demir Çelik, TÜİK'nin kayıtlarına göre, 12,5 milyon civarında işsizin olduğunu, insani yaşam indeksine bakıldığına ise 25 milyona yakın yoksul vatandaş bulunduğunu iddia etti.

 

BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, “Avrupa Birliği Bakanı Bağış ile İçişleri Bakanı Şahin'in yerinde hiçbir zaman olmak istemeyeceğini” söyledi. Kürkçü, “Neden? Çünkü, İçişleri Bakanı, bir halkı hapishaneye sokmakla uğraşmaktadır. AB Bakanlığımız ise Cumhurbaşkanı'nın deyimiyle, 'sefil bir birliğe' ülkeyi sokmaya çalışıyor. Egemen Bağış'ın, bu işi yürütürken zaman zaman kapıldığı öfke nöbetlerini anlamak gerekiyor. Fakat bu tepkiler, büyük sorun hakkında ipucu veren küçük sinyallerdir” diye konuştu.

 

Kıbrıs Barış Harekatı'nı “işgal” olarak nitelendiren Kürkçü, “Şimdi oradan askerimizi nasıl çıkaracağımızı bilemiyoruz. Kıbrıs halkı istemiyor bunları, bırakın bunları” ifadelerini kullandı.

 

CHP'li Hamzaçebi, yerinden söz alarak “İşgal değildir. O dönemdeki Cumhuriyet Hükümeti, KKTC'de yaşayan Türklerin haklarını korumak amacıyla, orada devam eden zulüm ve haksızlıkları, ölümleri, cinayetleri önlemek amacıyla gitmiştir oraya” diye konuştu. Hamzaçebi'nin sözlerini AK Parti milletvekilleri de alkışladı.

 

“BU TÜKETİM ÇILGINLIĞI DEĞİL MİDİR?”

 

BDP Diyarbakır Milletvekili Emine Ayna ise Türkiye'nin, 2002'den bu yana Çin'den sonra doğalgaz ve elektrikte en fazla talep artışı yaşanan ikinci ülke olduğunu belirtti.

 

“Bu iyi bir şey değil. Çin'in nüfusu 20 kat fazla” diyen Ayna, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

“Bugün ekonominin nasıl işleyeceğini belirleyen serbest piyasa ekonomisidir. Bu sistemde insanların beynine kodlanan tüketim çılgınlığıdır. Artık bir aileye tek bir araba yetmiyor. Her bireye bir araba alınıyor. Bir kişinin 3 telefonu var. Artık özel uçaklar alınıyor, gemi alınıyor. Bunlar enerji tüketimi çılgınlığı değil midir? Yazlık ayrı, kışlık ayrı yetmiyor bir de baharlık ev alıyor. Bu çılgınlık serbest piyasa ekonomisi anlayışına dayanıyor.” (Cafesiyaset)