HDP Eş Genel Başkanı Ertuğrul Kürkçü, AKP iktidarının dış siyasetinin dikkate alınmayan uyarılar nedeniyle bataklığa saplandığını ve düştüğü bataklık denizinde katliamcı çetelere sarıldığını ifade ederek, "Türkiye'den aldığı yardımlarla IŞİD, Türkiye'nin rakibi haline geldi. Türkiye önünde tek fırsat var, o da bu çatışma ortamında özgürlük penceresi olabilmek. Bu da Kürtlerin özgürlüğünü tanımakla ve ilişkilerde kendisini kargaşadan korumak için istikrar rejimi kurmakla olur" dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Ertuğrul Kürkçü, meclis grup toplantısında gündemdeki gelişmeleri değerlendirdi. Kürkçü, Irak'ta olağan temsilcilik olağan gibi görünen durumun ele geçirildiğini belirterek, Türkiye'nin bunalımla karşı karşıya olduğunu söyledi. AKP, Musul'daki bu darbenin önemini idrak edemediğini söyleyen Kürkçü, Türkiye'nin siyasi bedel ödemeksizin vesayetten kurtaramayacağını, büyük açmazla yüz yüze olduğunu kaydetti.

Türkiye'nin krize neden olan bölgesel siyasetinin gerisinde Erdoğan-Davutoğlu'nun dış politika parametrelerine dikkat çeken Kürkçü, Arap baharıyla birlikte kendisine gün doğduğu hayaline kapıldığını, dış politikanın çıkmaza girmesinin nedeninin de bu olduğunu dile getirdi.

Esad rejiminin bir günde çökertileceği hayaline kapıldığını kaydeden Kürkçü, "Suriye'deki rejimin bir an önce yıkılması için ellerine geçen tüm güçleri desteklemekten uzak durmadı. Bu destek mezhebi bir destek oldu. Eline geçen tüm imkanlarla Suriye rejimine karşı seferber olmuş, çeteleri desteklemiştir. Türkiye'nin IŞİD Türkiye imalatıdır. El Nusra yine Türkiye imalatıdır. Bir önceki İçişleri Bakanı Muammer Güler imzasıyla Hatay Valiliği'ne gönderilen genelgede çekinmeksizin ABD'nin terör listesinde birinci sırada yer alan El Nusra'nın desteklenmesine dair talimat vermiştir. MİT'in uygun gördüğü yerlerde misafir edilmesi, Hatay üzerinden Suriye'ye geçişi konusunda gereken tüm ihtimamı göstermektedir" ifadelerinde bulundu.

TÜRKİYE AMACI ÖLDÜRMEK OLAN ÇETELERE SARILDI

Bin TIR dolusu askeri yardımın aktarıldığını söyleyen Kürkçü, "Dışişleri Bakanı Davutoğlu bizi ziyaretinde 'Biz başından beri IŞİD'le ilişki kurmadık. Özgür Suriye Ordusu ile kurduk' dedi. Bu da bir avuç rahatına düşkün batıcı, Amerikancı, eski Suriye ordusu subayı var. Biri Türkiye'de ikamet etmektedir. Oradan çetesini idare etmektedir. Geri kalanların tamamına yakını radikal İslamcı hizbin üyesi cihat için Suriye'ye toplanmış. Hedeflerinde yeni, özgür, İslamcı Suriye kurmak olmayan, herkesi öte dünyaya yollayarak bu dünyayı kötülüklerden temizleme azminde. İslam’la ilişkilendirilmeyecek fanatizmle meşgul topluluklardır. Türkiye'nin denize düştüğünde sarıldığı yılan bu oldu. Kavmiyetçi bir grupla karşı karşıya kaldı" dedi.

"Dışişleri Bakanı bizi ziyaretinde biz çok önceden bu istikrarsızlığı gördük, ayın 8'inde boşaltın dediklerini söyledi. Ama IŞİD'in hareketlilik içinde olduğunu haber almak mümkündü" diyen Kürkçü, "Türkiye'nin temsilcilerinin de bu bilgileri verdiğini düşünüyorum. Türiye IŞİD'le o kadar iç içe ve aynı davanın yolcusu sanıyor ki kendilerine bir yönelim olmayacağı noktasında gafil avlanmıştır. Fakat bakanın anlattıklarını gerçeklerle karşılaştırdığımızda IŞİD'le karşıtlık içinde olmadıklarını ABD zoruyla onlara yardım etmiyormuş gibi yaparak işbirliğini sürdürdükleridir. Suriye'yi Esad rejiminden kurtarmaktan çok Rojava'yı özgürlüğünden etmek, yeniden esaret günlerine döndürmek için Kürt özgürlükçülerinin üzerine yollamak vardır. O nedenle biz IŞİD'le Türkiye arasındaki ortaklığın artık Esad rejiminin kısa vadede devrilemeyeceğini açıkça ortaya çıktığından beri Kürt özgürlüğünü boğmak olarak çalıştığını görebiliriz. Her zaman aynı hesap uymaz. Yanlış hesap Bağdat'tan döner" değerlendirmesinde bulundu.

'MECLİSTE GENEL GÖRÜŞME İSTEYECEĞİZ'

AKP'nin girdiği bu çıkmaza uyarılarını dinlememesinin neden olduğunu kaydeden Kürkçü, "Çeteleri destekleyen Türkiye kendi kazdığı kuyuya düştü. Defalarca uyardık. Akılsız başın acısını ayaklar çeker. Şimdi çeksinler bakalım. Konsolosluk personelinin geri getirmesini sağlamalılar. Bir an önce ülkeye dönmelerini isteriz. Mesele bununla bitecek gibi değil. Irak bu basınçlar altında üç parçaya ayrışmak üzeredir. ABD gözetimi altında yeni şekillenmeler olacaktır. Türkiye'nin özgürlükçü, sol kesimleri, Kürtler bunu dikkatle izleyerek her hamleye karşılık verecektir. Eski düzene dönülmesi olanaksız. Yeni düzenin ise nasıl olacağı meselesi Ortadoğu'nun politik güçlerinin gelecek tasavvurlarına bağlıdır. Mecliste bir genel görüşme isteğimizi gündeme getireceğiz. Esas meseleleri konuşmaktan çıkamayız. Büyük meseleleri konuşmadan bu işin içinden çıkamayız" diye konuştu.

IŞİD'in Türkiye'ye bir süre verdiğini ancak kanaatlerinin IŞİD'in keyfi nasıl isterse öyle yapacağı yönünde olduğuna dikkat çeken Kürkçü, genel konseptin dışında herhangi bir uluslararası meşruiyet peşinde koşmayan bir hareketin, Türkiye'nin ricalarına kulak asacağını, ABD'nin bombalı tehditlerinden korkmasını sanmanın saflık olacağının altını çizdi. Türkiye'nin bir an önce Irak'ta, Türkiye'de Kürt özgürlük mücadelesiyle yeni bir özgürlük alanı açmak için diplomasi yürütmesi gerektiğine işaret eden Kürkçü, fakat Erdoğan'ın bunu yapamayacağını söyledi.