HDP İzmir milletvekili adaylarından Ertuğrul Kürkçü, partisinin Narlıdere ve Ödemiş'te düzenlenen mitinglerinde konuştu. Kürkçü, AKP ile koalisyon tartışmalarına ilişkin olarak, "Bize ‘siz intihar eder misiniz?’ diye soruyorlar, biz de aylardır ’hayır biz intihar etmeyiz’ demek zorunda bırakıldık," diye konuştu. Kürkçü, koalisyon tartışmalarını alevlendiren CHP'nin lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na da seslenerek, "Açıkca Kılıçdaroğlu’na soruyorum. Siz AKP ile  sermayenin baskısıyla,  memleket hükümetsiz kalmasın diye bankalar ve büyük sermaye işini görsün diye geçici de olsa bir hükümet kurar mısınız?" diye sordu.

Mitinglerde kimseden "sadaka oy" istemediklerini söyleyen Kürkçü'nün açıklamalarından satır başları şöyle:

"Biz bugüne kadar doğru, güçlü ortak bir sol irade çıkmadığı için size gitmiş oyların kaynağına dönmesini istiyoruz. Türkiye’nin bütün ilericileri, demokratları, Alevi kesimin bütün demokratları şimdi yüzlerini Halkların Demokratik Partisi’ne dönüyorlar. Böylelikle de aslında Türkiye’nin bütün muhalefetini temsil etmiş oluyorlar. Çünkü HDP yüzde 10 barajını aşarak meclise girince Tayyip Erdoğan’ın başkanlık hayali kalmayacak. Bunu ancak HDP başarır."

"CHP'YE OY VERENLER BİR KEZ DAHA DÜŞÜNSÜN"

 “HDP’ye oy vermeyip, ‘onlara oy vermeseniz de Tayyip Erdoğan başkan olmayacak’ diyenler, aslında intihar ettiklerini bilmiyorlar. HDP mecliste değilse, AKP’nin Türkiye’de anayasal çoğunluğu ele geçirme olasılığı, CHP’nin meclise yüzde 30’dan fazla oyla girmesinden çok daha yüksektir. Bunu Kılıçdaroğlu da biliyor. Aslında HDP’nin meclise girmesinin kendi partisi için de  daha iyi olduğunu bile bile tıpkı Deniz Baykal’ın yaptığı gibi devlete destek olayım diye kendi partisine köstek oluyor. O yüzden CHP’ye oy veren yurttaşlarımıza bir kere daha düşünmelerini öneriyorum. Sizler bu meydanda evlerinize, işlerinize geri döndüğünüzde anlatınız ki, HDP barajı aşmaz ise CHP’nin elde edeceği hiçbir kazanç yoktur. Biz sadece ve sadece destek istemiyoruz. Her evde bizim olan en az iki oyu geri istiyoruz ve alacağız.”

KOALİSYON TARTIŞMALARI

Bizi bir sınavdan diğerine sokuyorlar: Birinci sınavda cumhurbaşkanlığını başkanlığa dönüştürmek için ‘AKP ile ortaklaşacak mısınız?’ diye soruyorlar. Yani bize ‘siz intihar eder misiniz?’ diye soruyorlar, biz de aylardır ’hayır biz intihar etmeyiz’ demek zorunda bırakıldık. Şimdi ikinci sınav, CHP bize soruyor 'AKP ile koalisyon yapar mısınız?' Biz yıktığımız partiyle niye koalisyon yapalım, asıl siz cevap verin."

KILIÇDAROĞLU'NA SORDU: AKP İLE HÜKÜMET KURAR MISINIZ?

“Gerek burada ben, gerekse eş başkanlarımız her yerde ‘hayır’ dedik, AKP ile koalisyon kurmayız. Çünkü biz demokrasi , özgürlükler, eşit haklı yurttaşlık temeline dayalı bir anayasa için mücadele ediyoruz, biz halklarımızın şiddetten ve baskıdan uzak yaşaması için mücadele ediyoruz.  O zaman, niçin halka kurşun sıkacak bir partiyle koalisyon yapalım? İşçiye sıkılacak kurşunun, Gezi’deki gençlere sıkılan kurşunun ortağı niçin biz olalım? diyoruz.” 

"Açıkca Kılıçdaroğlu’na soruyorum. Siz AKP ile  sermayenin baskısıyla,  memleket hükümetsiz kalmasın diye bankalar ve büyük sermaye işini görsün diye geçici de olsa bir hükümet kurar mısınız? Kurmaz mısınız?  Bu soruya net cevap istiyoruz, evet ya da hayır. Açıkça soruyoruz, müzakere sürecine evet diyor musunuz? Sayın Öcalan’la sürecek müzakere sürecine evet diyor musunuz?  ‘Biz İmralı’yla müzakere etmeyiz’ dediğiniz zaman biz müzakere sürecinden yana olduğunuzu nasıl anlayacağız?  Ya Öcalan’la müzakere edeceksiniz, ya da siz müzakereye karşısınız aslında.”

“HDP DEDİĞİ GİBİ YAPAR, YAPTIĞI GİBİ KONUŞUR”

Herkesin artık net kararlarla yürüyecek bir parti araması gerektiğini belirten Kürkçü, net hedeflerle yürüyen partinin HDP olduğunu söyledi ve sözlerini şöyle tamamladı:

“HDP dediği gibi yapar, yaptığı gibi konuşur. Arkasına dönüp baktığında sadece bir mücadele hattı görürsünüz. Bu Mücadele 1920’lerden Mustafa Suphiler’den, Ağrı İsyanından, Kürt isyanlarından, Dersim Katliamından gelen, tek parti diktatörlüğünden, 71 ve 80 askeri darbesinden geçip gelen, insan hakları mücadelesinin birikimidir bu mücadele. Ancak HDP ile geleceğe yürüyebilirsiniz.” (Demokrat Haber)