HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, bölgede süren operasyonları ve hükümetin operasyonlar hakkındaki açıklamalarını değerlendirdi.

İMC TV’deki 3 Manşet programına konuk olan Kürkçü, sorunun bölgede açılan hendekler olmadığını söyledi ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun “2013 Kasım’ında şimdi operasyon yönettiğimiz 12 ilçeyi hedefimize koymuştuk” açıklamasına dikkati çekti. Kürkçü, Davutoğlu’nun söz konusu açıklamasının sokağa çıkma yasakları ve operasyonların gerçek nedenini açıkladığını söyledi.

Kürkçü, şöyle konuştu:

“2013’TE HENDEK, BARİKAT YOKTU”

“Başbakan Ahmet Davutoğlu diyor ki, ‘Biz 2013 Kasım’ında şimdi operasyon yürüttüğümüz 12 ilçeyi hedefimize koymuştuk.’

“2013 Kasım’ında hiçbir yerde hendek ve barikat yoktu, ama oradan güçlü bir halk iradesi vardı.  Buralarda hem 7 Haziran hem 1 Kasım seçimleri gösterdi ki burada seçimlere katılım yüzde 90’dan fazla, HDP’ye olan destek de aynı derecede.

“Öcalan’la müzakere kapısı açıldıktan 6 ay sonra onlar bastırma hareketini planlamaya girişmişler. Böylelikle aslında müzakere sürecinin tamamen manipülatif olduğu, buna inanmadıkları, inanmış göründükleri esasen bir bastırma hareketi için mevzi ve zaman kazanmaya çalıştıklarını görüyoruz.”

DAVUTOĞLU NE DEMİŞTİ?

Başbakan Ahmet Davutoğlu, operasyonlarla ilgili olarak şunları söylemişti:

“Daha 2013 yılı kasım ayında yaptığımız değerlendirmede 12 kritik ilçeyi öngörmüştük. İki üç ay önceki mücadeleye bakarsanız, Lice, Silvan, Varto, Kulp var, Cizre devam ediyor, Doğubeyazıt, Yüksekova var. Bu kritik ilçelerin çoğunda kontrol sağlandı. Şimdi mücadelenin yoğun olarak seyrettiği 4-5 yer kaldı: Sur, Cizre, Silopi, Nusaybin, Dargeçit… Şu anda oraya yoğunlaşmış durumda.”