CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Kürt sorunun çözümü için partisinin hazırladığı paketi, Başbakan Erdoğan’a sunmak için AK Parti Genel Merkezi’ne geldi. Bir saat süren süren kritik görüşme tamamlandı... Bir açıklama yapılmadı... AK Parti'nin CHP'nin önerilerini ilk MYK toplantısında ele alacağı bildirildi.

 

ANKARA - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kürt sorunun çözümü için hazırladıkları 10 maddelik öneriyi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la paylaşmak için AK Parti Genel Merkezi'ne geldi.

 

Kemal Kılıçdaroğlu'nu Başkan Yardımcısı Ömer Çelik karşıladı.

 

CHP lideri Kılıçdaroğlu’na CHP Genel Başkan Yardımcıları Faruk Loğoğlu ve Sezgin Tanrıkulu ile Başkanvekili Akif Hamzaçebi eşlik etti.



Görüşmede Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal ve Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik de hazır bulundu.

 

Gözlerin çevrildiği bu kritik görüşme, 15.30'da başladı.

KILIÇDAROĞLU'NUN İKİNCİ ZİYARETİ
Kılıçdaroğlu, Başbakan'ın rahatsızlığının ardından 22 Aralık'ta AK Parti Genel Merkezi'ne "geçmiş olsun" ziyaretinde bulunmuştu.

 

Kılıçdaroğlu'nun ziyareti, AK Parti'ye yaptığı 2. ziyaret olma özelliği taşıyor.

 

'AKİL ADAMLAR' ÖNERİSİ
CHP’nin önerileri arasında, Meclis'te Toplumsal Mutabakat Komisyonu kurulması ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin yer alacağı “Akil Adamlar Grubu”nun oluşturulması da var.

 

CHP'nin önerilerinin AK Parti'nin ilk Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısında değerlendirilmesi bekleniyor.

ZİRVE ÖNCESİ SON MESAJLAR
Başbakan Erdoğan ile Kemal Kılıçdaroğlu zirveden önce Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) Genel Kurulu’nda buluştu. Erdoğan ve Kılıçdaroğlu’ndan "Ön yargımız yok" mesajı geldi.

 

İlk olarak kürsüye çıkan Erdoğan, ''Biz bu meselenin çözümü için hiçbir zaman kapılarımızı kapatmadık. Bugün de kapılarımız ardına kadar açık. Kim gelirse, kim katkı vermek isterse, kim bize bir çözüm önerisi getirirse dikkatle dinleriz, hassasiyetle üzerinde dururuz ve oradan istifade edip, alacağımız ne varsa alır ve onu uygulamaya koyarız. Bizim hiçbir ön şartımız, hiçbir önyargımız, ön kabulümüz yok'' dedi.

 

Kemal Kılıçdaroğlu da yaptığı konuşmada, “Önyargısız yola çıkıyoruz. ‘İki komisyon kurulsun’ diyoruz. Biz bir yol haritası öneriyoruz, açılım önermiyoruz” dedi.

 

Başbakan Erdoğan, daha önce yaptığı açıklamada, CHP’nin önerilerine karşı ön yargılı olmadıklarını ifade etmişti.

 

Erdoğan, “Ben, ön yargılı değilim. Peşin bir kararım da yok. İstifade edebileceğimiz bir paketle geliyorsa o zaman bunu biz de yetkili kurullarımızda değerlendiririz, bundan istifade ederiz'' dedi.

 

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu da Grup Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, sorunu çözmeye hazır olduklarını vurguladı.

 

Yeni bir açılım yapmadıklarını belirten Kemal Kılıçdaroğlu, “Biz, çözüm yöntemi öneriyoruz. Dayatmacı mantıkla değil, aklımızı kullanacağız” diye konuştu.

 

BDP YEŞİL IŞIK YAKTI, MHP KAPIYI KAPATTI
Öte yandan; MHP, Kürt sorununun çözümü konusunda yapılacak görüşmeye sıcak bakmadığını duyurdu.

 

MHP lideri Devlet Bahçeli, “Bizim hiç kimseyle sözde Kürt sorunu bağlamında görüşecek ve fikir alışverişinde bulunacak bir niyetimiz ve merakımız yoktur” diyerek partisinin görüşünü açıkladı.

 

BDP’den ise görüşmeye yeşil ışık geldi. CHP’nin girişimini önemli bulduğunu söyleyen BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, ''CHP'nin yapacağı girişim, yıllardır savunduğumuz yöntemlerle uyuşuyorsa, diyaloğa açığız” dedi. (NTVMSNBC)